Микрокомпютърът Raspberry Pi Zero на британската неправителствена организация Raspberry Pi се разпродаде онлайн само за ден, след като в четвъртък започнаха онлайн продажбите на устройството, съобщава CNN.

Цената му беше с цели $30 по-ниска от стандартния миникомпютър Raspberry Pi, който излезе на пазара през 2012 г.

 

Фондацията даже раздаде безплатно 10 000 машинки Zero заедно с декемврийския брой на списанието си The MagPi.

През 2012 г. Raspberry Pi стана известна като производителя на най-малкия и евтин компютър в света. Raspberry Pi е малка дънна платка, на която са прикачени основните компоненти, необходими за работата на един компютър. Изделието се хареса на хората, които обичат да пишат сами програми и да правят различни полезни устройства, като беше вградено в мини роботи, различни "умни" играчки и други електронни пособия.

Целта Zero е да осигури евтино устройство за младите програмисти с ограничен бюджет, като с негова помощ те могат да изпробват собствени програми. За да влезе в употреба, са необходими монитор, клавиатура, както и някакъв носител на памет чрез micro SD слота му.

Но с 1GHz процесор и 512MB оперативна памет, то има същата изчислителна сила, като iPhone 4. Дори има и mini-HDMI за възпроизвеждане на HD видео.