Ръководителят на хор "Турецкий" Михаил Турецкий обяви, че се замисля дали да не смени името на певчевската група. Дилемата се появила след изострянето на отношенията между Русия и Турция. Във вторник Анкара свали руски самолет Су-24, което доведе до силно дипломатическо охладняване между двете страни. 

50-годишният музикант отива още по-далеч. Той споделя, че мисли даже дали да не смени и собствената си фамилия (която на български би звучала като Турски-б.р.)

"Да се вземе решение по такъв важен въпрос е сложно. Да се смени името на хора - не е проблем. А за фамилията - мога да вземе фамилията на жена си", разсъждава творецът патриот пред ""Русской службе новостей".

Все пак той допълва в интервю пред РЕН ТВ, че за да се вземе подобно решение ще трябва да се посъветва с продуцентите си в Лондон и Ню Йорк, за да се разреши въпросът.

Той уточня, че всъщност произходът на родовото му име, което съответно носи и основаният от него прочут хор, не е свързано с Турция. Етимологията била от името на полското селище Терец. 

Певецът разказва как са имали вече проблем с името на хора при концерт в Армения. То много смутило организаторите, които решили, че рекламират нещо турско.

"Трябваше да обясняваме, че сме известен хор, имаме голяма аудитория и че името ни няма никаква връзка с Турция. Накрая те отстъпиха", разказва Турецкий.

Мъжкият хор е създаден от Михаил Турецкий през 1989 г., първият си концерт изнася през 1990 г. Турецкий е народен артист на Русия.

Хорът е съставен от 10 мъже с различни и богати гласове – голямо многогласие. В репертоара на артгрупата са над 50 000 песни от различни жанрове – от опера и оперета до поп и рок.
Песните са на немски, английски, френски, италиански, еврейски и други езици. Не минава без любимите отечествени песни от близкото минало и руски романси. В България хорът беше през 2014 г.