В България има истински бум на разплащанията с банкови карти. Според Никос Кабанопулос шеф на VISA за Гърция, Кипър и България, през 2013 г. страната ни е на първо място по ръст на разплащанията от всички пазари с 50% увеличение на трансакциите през интернет. Данните на VISA показват, че като цяло разплащанията с карти с логото на оператора у нас за последната година са се увеличили с 27%, като общата им стойност е достигнала около 1 млрд. евро.

Пазарът в България се развива динамично, като за втора поредна година се отчита ръст на разплащанията с 27%, обясни Красимира Райчева от VISA България. От общия обем между 18 и 20% от плащанията са направени през интернет, като има ръст от 92% при приходите на българските онлайн търговци, обслужвани от български банки.

В България вече се предлага и най-новият продукт на VISA - дебитна карта с вградени компютър, дисплей и 12-бутонна клавиатура. С нейна помощ могат да се правят покупки през интернет и преводи онлайн с най-високо ниво на сигурност, защото вграденият миникомпютър генерира уникален код за всяка сделка или превод. Така дори номерът на банковата карта и кодът за сигурност да бъде отмъкнат, с нея не могат да се направят злоупотреби - паролите са еднократни. Освен това с помощта на тази карта клиентите могат да генерират кодове за вход в портала за интернет банкиране без да се налага да носят със себе си електронни подписи или да използват други цифрови сертификати. 

Партньор на VISA за суперкартата у нас е Българо-американската кредитна банка. Банката разработва и приложение, с което чрез картата ще могат да се правят преводи чрез мобилни устройства без да се налага използването на компютър.

В Европа тази карта засега се предлага само в Италия и Швейцария.