Двама високопоставени американски сенатори призоваха САЩ да утроят броя на войниците си в Ирак до 10 000 души и да изпратят толкова военнослужещи и в Сирия, предаде АФП. Те ще са част от многонационална наземна сила, която трябва да се противопостави на "Дааш" ("Ислямска държава") в двете страни.

Републиканците Джон Маккейн и Линдзи Греъм, които са на посещение в Багдад, разкритикуваха стратегията на президента Барак Обама за борба срещу джихадистите, основана на въздушни удари и скромна подкрепа за местните сухопътни войски в Ирак и Сирия. Според двамата сенатори атентатите в Париж на 13 ноември подчертават необходимостта от по-голяма американска намеса.

"Единственият начин, по който можете да разгромите халифата, е със сухопътен компонент", заяви Греъм, който е един от претендентите за номинацията на Републиканската партия за президентските избори през 2016 г. "Въздушната кампания няма да обърне хода на битката", добави той.

Като председател на сенатската комисия за въоръжените сили Маккейн неотдавна предложи намеса в Сирия на европейски и арабски сухопътни войски, подкрепяни от 10 000 американски военни съветници.

В Багдад той каза, че ще бъде възможно, но не и лесно да се обединят арабски съюзници, за да допринесат за предложената наземна сила в Сирия.

"Арабските държави дълго време не приемаха това, което се случва като пряка заплаха за тях. Мисля, че сега вече го правят", изтъкна Маккейн.

Сенаторите заявиха, че отстраняването на Асад, който е подкрепен и от Русия и Иран, е от ключово значение за получаване на военна помощ от арабските сунитски държави.