Късмет е, че не САЩ са свалили руския самолет в Турция, заявява в интервю за изданието "Политико" американският политолог Збигнев Бжежински, съветник по сигурността на президента (1977-1981) Джими Картър.

"Способността на Владимир Путин да преглътне това би била доста по-малка. И се радвам, че не е имало някакъв такъв инцидент в балтийските републики, където възможността на Русия да реагира би била по-голяма, способността на балтийците да отговорят би била минимална, а необходимостта от силов отговор на САЩ сама по себе си би била очевидна", изтъква Бжежински.

Според него напрежението между Русия и Турция заради сваления самолет може да се окаже здравословно, ако надделеят добрите намерения и интелигентността. Това може да помогне за справянето не само с един неприятен регионален проблем, но и с потенциално по-разрушителни последици за една глобална система, доминирана от три суперсили.

"Западът посреща със спокойствие последните новини от Близкия изток и не се поддаде на заплахите веднага свед свалянето на руския самолет. Нещо повече - самите руснаци, след като си поеха дълбоко дъх, също си дадоха сметка, че нагнетяването на кризата е път, който не води до никъде. Единственият резултат би могъл да бъде сериозна изолация", изтъква Бжежински.

Той смята, че нито оставането на сирийския лидер Башар Асад е изгодно за Русия, нито отстраняването му е от полза за САЩ. От интерес за всички е да бъде избегнато голямо стълкновения межд Москва и Вашингтон. Дори да звучи наивно, ситуацията не е такава, при която залозите да са високи. Бжежински припомня, че за няколко седмици в началото на украинската криза сблъсъкът изглеждал потенциален. Точно затова тогава той предложил Русия и САЩ да се разберат помежду си, че украинският проблем трябва да бъде "финландизиран". В този случай бившата съветска република не трябвало да влиза в НАТО, дори да остане независима от Русия. И сега нещата, изглежда, вървят в тази насока.

САЩ не трябва да се притесняват, че Русия си сътрудничи с друга суперсила като Китай, смята политологът. В  кратккосрочен план геостратегическите интереси на Пекин са в полза на стабилността, а не на конфликта. Стабилността би позволила на Китай да увеличи влиянието си и да реализира своята програма "Един пояс, един път". Чрез нея страната ще улесни достъпа до Тихия океан и излаза по море и железопътни линии до Централна Азия, а оттам - на Запад. Така постепенно и полека балансът в Централна Азия между Русия и Китай ще бъде наклонен в полза на Пекин, а руснаците няма да могат да направят нищо.

Накрая Бжежински признава, че е бил ястреб по време на Студената война, а сега смята, че Русия и САЩ имат много повече общи интереси. Ако ситуацията в Близкия изток излезе извън контрол, това ще се отрази първо на посигнатата съвсем наскоро ядрена сделка с Иран. Което, от своя страна, ще създаде много сериозни проблеми на Израел, в чието ръководство има хора, желаещи военния вариант.

Американският политолог не е съгласен, че Путин не би се спрял пред нищо, за да върне на Русия статута на велика сила.

"Може би подходът му е неразумен. Очевидно, в началото той бе много ядосан (става дума за първите реакции след свалянето на руския самолет - б.р.). Но мисля, че той много бързо си даде сметка, че няма да получи нищо при ескалация, освен ако не желае повече от всичко война. Но в такъв случай - с кого и с какви последствия за него?", завършва интервюто на Збигнев Бжежински.