60 на сто от българите одобряват предлагането на услугата "споделено пътуване", а 37% - не. Това показва експресно проучване на „Галъп интернешънъл болкан“, направено по задание на информационния сайт "Офнюз". 

Сондаж в София, Пловдив и Варна е установил, че хората имат по-скоро положително отношение към т.нар. "споделени услуги". Според повечето от анкетираните трябва да се намери компромисен вариант в спора около платформата за споделено пътуване "Юбер" (Uber) с участието на държавните регулатори. 

Като цяло голяма част от хората изобщо не са запознати с това какво представляват този тип услуги. Високата степен на одобрение е най-вече от страна на най-младите, активни и образовани представители на градското население, посочват от "Галъп".

Именно по-младите и хората с по-високо образование са и по-уверени, че в бъдеще подобни услуги ще са нещо нормално. 84% от попитаните в трите най-големи града на страната споделят мнението, че подобни услуги ще са нещо нормално в бъдеще. 

В същото време близо половината от запитаните не са чували за услугата „Юбер“. След запознаване с концепцията на компанията 72% заявяват, че като цяло това е добра възможност за превоз, а 24% са на обратното мнение.

Същата картина се получава и в отговор на хипотетичния въпрос дали сами биха се занимавали с нещо подобно: 72% посочват отговора „това е добра идея“, а 26% са на обратното мнение. И по-двата въпроса най-скептични са най-възрастните.

При провокативния въпрос дали принудителното спиране на "Юбер" е в полза на потребителите 77% от запитаните отговарят с "не".

По отношение на принудителното спиране на дейността на онлайн платформата за пътувания надделяват умерените мнения. 2/3 от попитаните избират опцията "Тази дейност трябва да продължи да се предлага, като се наложат нови правила и регулации". Други 24% смятат, че дейността на „Юбер“ трябва да бъде напълно разрешена, а на другия полюс са 8% от запитаните.

В изследването на "Галъп" е потърсено и мнението на хората за таксиметровите услуги. 55% от хората имат положителна оценка за работата на жълтите коли, а 37% - негативна.

Данните са събрани чрез телефонни анкети, в които са участвали 706 души.