Правителството на Ливан и радикалната ислямистка групировка Фронт "Ан Нусра" днес си размениха заложници, предаде твелевизия “Ал Джазира”. Излъчени бяха и кадри от размяната при участието на представители на Червения кръст.

Фронтът "Ан Нусра", който е клон на "Ал Кайда" в Сирия, предал на ливанската страна 16 нейни войници. В замяна Бейрут е предал 13 души, държани месеци наред в зандан. Сред предадените на Фронта са и пет жени.

Една от тях е Саджа ал Дулайми с трите й деца. Тя е била съпруга на тартора на "Даеш" ("Ислямска държава") Абу Бакр ал Багдади.

През декември 2014 г. Дулайми беше заловена от ливанските сили за сигурност при опит да влезе от Сирия с фалшив документ за самоличност. Тогава се твърдеше, че тя е една от жените на Ал Багдади.

Днес тя е била предадена на членове на Фронта "Ан Нусра". С пребрадено със сив шал лице Саджа заявила пред журналисти, че се развела с Ал Багдади още преди 6 или 7 години, сиреч преди той да оглави "Даеш". Дали това е било така, няма доказателства. Брат й бил високопоставен член на Фронта "Ан Нусра". Сега Дулайми нямала никакво намерение да се връща в Сирия, а възнамерявала да се установи в Турция.

През август 2014 г. джихадистите от Фронта "Ан Нусра" плениха 16 ливански войници в граничния град Арсал. Точно там днес е била осъществена размяната на пленници. Това е станало след месеци трудни преговори, съобщава "Ал Джазира". Джихадистите са предали на ливанската страна и един труп на убит от тях войник. Те обаче отказали да предадат на Бейрут други 9 войници, които продължавали да са в техен плен. Те не фигурирали в споразумението за размяна. 

Това потвърдили пред тв канала и представители на ливанските сили за сигурност. Договорено обаче било да се пропускат хуманитарни конвои към Арсал. Градът се смята за крепост на джихадистите от Фронта "Ан Нусра".