Лидерът на АБВ Георги Първанов заяви, че в ГЕРБ са станали твърде високомерни след добрите си резултати на местните избори и намекна, че партията му може да напусне управленската коалиция. Повод за коментара му бяха неприетите предложения на партията за промени в държавния бюджет.

"Не смятаме да играем ролята на пето колело в тази четворна коалиция", заяви Първанов.

И допълни, че скоро ще има заседание на националния съвет на партията, на което ще се обсъжда дали АБВ да остане в управлението.

"Министър Калфин под пресата на десните и на лявопопулистките формации провежда една политика, която даде своите добри резултати. Явно някой е против тези работещи решения. Това са неща, които ни карат да се замислим за нашето бъдеще в коалицията", уточни лидерът на АБВ.

Първанов заяви, че подкрепата до сега за държавния бюджет и приемането му на първо четене трябва да се тълкува като стремеж да се запази стабилността на управлението.

"В обстановка на липса на сериозен диалог ние усещаме едно високомерие от страна на партията мандатоносител. Имам усещането, че силният резултат на ГЕРБ на местните избори им е повишил самочувствието прекалено", каза Първанов.

Той допълни, че предложенията на някои други парламентарни групи се приемат, независимо от това, че те не се вписват в управленските програми.

"Правят се коледни подаръци на някои партии, а в същото време разумните, работещите предложения на АБВ се игнорират", смята Първанов.

Той обясни, че неговата партия не е правила популистки предложения, а такива, свързани с демографската политика, с безработицата, с проблемите на хората с увреждания.