"Решенията на предизвикателствата, с които днес се сблъскваме в България, не могат да станат с издаването на декрет с няколко действия и приемането на закони. Трябва цялостно реформиране на системи", заяви главният изпълнителен директор на УниКредит Булбанк Левон Хампарцумян по време на Младежкия икономически форум '2015, организиран в УНСС.

Но според банкера този политик, който се осмели да го направи, ще бъде постигнат от политическа смърт. Той даде пример с факта, че в системата на здравеопазването на Израел, която се счита за една от най-добрите в света, има няколко пъти по-малко болници, отколкото у нас.

"Представете си какво би се случило, ако политик предложи да се закрият, макар и половината от нашите болници. За да бъдат извършени реални реформи трябват политици с държавническо мислене и политически суицидни наклонности", коментира Хампарцумян.

Според шефа на УниКредит Булбанк ниските данъци у нас са мит, тъй като имаме и много скрити административни и други косвени данъци.

Например образованието ни е безплатно, но ако човек иска детето му да учи на добро място, да има качествено образование, плаща допълнително; ако иска сигурност, охранителните фирми са по-големи от армията; ако иска качествено здравеопазване също трябва да си плати, тъй като безплатното не му върши работа, казва той.

Хампарцумян посочи и "корупционният" данък, който прави системите неефективни:

"Корупция има навсякъде в света. Много е важно да се намали корупционният потенциал на процесите, за да няма стимули да се влиза в такива схеми. Електронното правителство би било от полза за един по-прозрачен модел на управление“.