Днес и през следващите дни се решава съдбата на онлайн гиганта Yahoo. В момента оперативното ръководство на компанията е под натиск от страна на инвеститорите за радикални промени. Основните варианти са два - продажба на интернет бизнеса или на дяловете в китайския онлайн търговец Alibaba.com, съобщи "Уолстрийт Джърнал".

В момента делът на Yahoo в Alibaba изглежда като "златна кокошка". Пазарната му стойност в момента надхвърля $30 млрд., а някои от анализаторите не изключват възможността китайците да погълнат именития си акционер. Пазарната капитализация на Alibaba е над $230 млрд., а на Yahoo - едва $33,6 млрд.

В започващите днес срещи ще участват няколко консултантски компании и потенциални инвеститори.

"Уолстрийт Джърнал" споменава като проучващи възможността за сделка Verizon Communications Inc., InterActive Corp., News Corp. (издател на "Уолстрийт Джърнал") и друг издателски гигант - Time Inc.

Възможно е на днешната среща да се стигне и до решение за промяна в мениджмънта. Акционерите на Yahoo са недоволни от работата на изпълнителния директор Мариса Мейър. Тя ръководи компанията вече от четири години, но финансовите ѝ резултати не се подобряват.