Лидерът на БСП Сергей Станишев заяви в Кърджали, че е скандализиран от решението на Европейския парламент, който препоръча спиране на проекта "Южен поток" като част от нова серия санкции срещу Русия. 

"Който иска да наказва Русия, защо не поиска спиране на "Северен поток", защо вечно ние трябва да плащаме сметката за съперничеството на големите?", запита публично Станишев.

Ден по-рано министърът на външните работи Кристиан Вигенин, също представител на БСП, призова "да не се преувеличава значението на резолюцията на Европарламента".

По-късно Вигенин декларира в интервю пред руската агенция ИТАР-ТАСС, че "България ще направи всичко, зависещо от нея, за да бъде реализиран "Южен поток".

Той заяви, че "по този въпрос в България цари единомислие не само между органите на властта, но и между опозицията и управляващите."

Седмица по-рано министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, отново кадър на БСП, заяви, че "България е заинтересована от реализирането на проекта" и дори обяви пред световни медии, че правителството планира да започне строителството на българския участък от газопровода през тази година.

Вълната от изказвания на лидери на БСП дойде след резолюцията на Европейския парламент от миналата седмица, която поиска от страните да прекратят изпълнението на проекта "Южен поток". Резолюцията е незаконодателна, т.е. не задължава директно страните. 

Мнозинството от европейските депутати обаче подкрепиха резолюцията - от общо 571 депутати, участвали в гласуването в пленарна зала в Страсбург на 17 април 2014 година, 437 или 77% са подкрепили резолюцията. Против са били 49 или 9%. Въздържали са се 85 депутати или 15%. 

В подкрепа на "Южен поток" е гласувала представителката на БСП Маруся Любчева, а колегите й Илияна Йотова, Евгени Кирилов и Ивайло Калфин са се въздържали. Тримата евродепутати от ДПС също са се въздържали.

Така Българските управляващи се оказват в опозиция на преобладаващото мнозинство в Европа.

Дори мнозинството от евродепутатите от групата на социалистите и демократите са подкрепили резолюцията, която скандализира лидера на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев.

На този фон дойде и днешното изказване на Игор Елкин - изпълнителен директор на проектната компания "Южен поток България". Той заяви във Варна, че въпреки резолюцията на Европарламента, строителството на българския участък започва през май или юни.