Турският министър-председател Реджеп Тайип Ердоган изказа днес съболезнования за клането над арменците през Първата световна война, като го нарече „наша споделена болка".

Това е най-помирителното турско официално изявление досега по остро конфликтната тема, отбелязва „Гардиън“.

Ердоган се изказа в навечерието на 99-та годишнина от началото на масовите депортирания и масови убийства на арменци от Османската империя през 1915 година, които ред страни в света смятат за първия геноцид на миналия век.

Той призна, че събитията от това време са имали „нехуманни последици“, но заяви също, че е „недопустимо“ да бъдат извинения за враждебност към Турция днес.

„Инцидентите на Първата световна война са наша споделена болка,“ каза премиерът в изявление, което турските медии определиха като неочаквано. То беше разпространено на няколко езика, включително на арменски.

Армения иска Турция да признае убийствата на 1,5 милиона души. Според Турция те са 500 000 умрели в боеве и от глад. Анкара категорично отхвърля и термина „геноцид“.

„Милиони хора от всички религии и етноси загубиха живота си в Първата световна война,“ каза Ердоган.

"Преживените събития с нехуманни последици – като изселване – през Първата световна война не бива да пречи на турците и арменците да създадат съчувствие и взаимни човечни нагласи един към друг“.

Той изрази надежда, че двата народа „ще могат да си говорят за миналото зряло и да си спомнят за техните загуби по достоен начин“.

„С тази надежда и вяра желаем на арменците, загубили живота си в контекста на ранното 20-о столетие, да почиват в мир и предаваме съболезнованията си на техните внуци,“ каза Ердоган.

Етиен Махчучпян, известен турски публицист от арменски произход, определя изказването на Ердоган като първо по рода си.

„То е много важно. Отбелязването на страданията и изказването на съболезнования е първото, дори е символично,“ каза той цитиран от "Гардиън".

При посещение в Армения миналата година турският външен министър Ахмет Давутоолу нарече събитията от 1915 и 1916 година „грешка“ и „нехуманен акт“.