ПРЕСЛАВ ГАНЕВ

Божидар Димитров влиза в битка с най-голямата безплатна енциклопедия в света. Директорът на Националния исторически музей, съобщиха оттам, е изпратил писмо до Уикипедия с настояване да се поправят „грешки“, свързани с Голямата базилика в Плиска.

Димитров цитира текста за базиликата „Света София“ в Истанбул, където е написано, че тя е дълга 76,50 метра, когато е построена в средата на VI век, и че близо 1000 години тя е била най-голямата църква в света. Това действително е така – и в английската, и в българската версия на сайта.

Божидар Димитров обаче настоява за корекция – според него „Света София“ е била по-малка дори от „Сан Пиетро“ в Рим, която е „съществувала до началото на XVII век“. Всъщност историкът навярно има предвид от XVII век, когато е завършена „Сан Пиетро“.

Така или иначе обаче, по времето, когато римската катедрала е построена, вече повече от век „Света София“ няма първенство – през 1520 г. в пълния си блясък вече се издига новата най-голяма църква в света, Севилската катедрала.

В съобщението на НИМ Божидар Димитров цитира и дължини в метри, според които трябва да се определя големината на едно здание. И, смята историкът, Голямата базилика в Плиска „лидира“ над „Сан Пиетро“ и „Света София“ със своите 102,5 метра. Тук той е прав – действително 102,5 метра е повече от 76,5 метра, колкото е официалната дължина на „Света София“. Незнайно защо обаче изпуска доста други църкви. Дори без да се броят по-късни храмове като Севилската или Ливърпулските катедрали, изцяло по данни на Уикипедия (все пак там е бойното поле), Флорентинската например е завършена през 1436 г. – и е със 153 метра дължина. Катедралите в Кьолн, Лондон или Антверпен също са по-дълги. Но хайде да не си ги мерим!

Настояването на Божидар Димитров е класацията на най-големите църкви в Уикипедия да бъде следната:

1. Голямата базилика в Плиска – 102.50 м

2. „Сан Пиетро” в Рим – 100 м

3. „Света София” в Константинопол (Истанбул) – 76.20 м

Няма я Севиля, няма го „Свети Павел“ от Лондон, а уж си говорим за дължини. А ако става дума за период, по какъв критерий в класацията влиза „Сан Пиетро“ (завършен 1626-а и впрочем дълъг 220 м, според все още нередактираната Уикипедия), а не влиза флорентинската „Санта Мария дел Фиоре“ (1436 г., с дължина 153 м)?

Впрочем Божидар Димитров може би не знае, че статиите в енциклопенията са отворени за свободна редакция, стига авторът ѝ да се позове на авторитетен източник. Когато разбере за тази възможност, току-виж пренапише цялата световна история, чрез Пресцентъра на Националния исторически музей в България…!

Площад "Славейков"