Независимо дали Guns N'Roses ще се съберат или не,... Скот Уейланд вече го няма. Да, той няма нищо общо с тази група, но може да се каже, че беше гласът на последния успешен проект, свързан с членове на "Гънс" - супергрупата Velvet Revolver.

48-годишният Уейланд е открит мъртъв около 9 ч. снощи в тур буса си, преди да излезе на сцената в Минесота с групата си The Wildabouts. През лятото на тази година той издаде солоалбум, наречен  Blaster.

Прекрасен певец композитор и текстописец, Уейланд разбира се става известен със Stone Temple Pilots, основаната през 1986 г. група, която живее до 2002 г.

Е, после идва един от онези "реюниъни" (между 2008 и 2013-а), след които обикновено финансовите резултати са добри, а вкусът в устата гаден - защото нищо вече не е същото.

През ноември 2000 г. певецът дори е поканен да изпълни в телевизия VH1 две песни с оцелелите членове на "Доорс". И не само заради наркоманските му излъчване и проблеми... Чуйте как пее партията на Морисън.

През 2003 г. идва това, с което започнахме. Изпокаралите се с нетърпимия Аксел членове на Guns N'Roses Слаш, Дъф Маккаган и Мат Соръм правят истински удар, събирайки се с Уейланд (и Дейв Къшнър) във Velvet Revolver. Който каквото ще да казва, дотогава авторските им проекти са били успешни, повече дрънкайки по струните на сантимента на армията от Гънс-фенове. (Обективно погледнато, същото може да се твърди и за сегашния проект на Слаш с певеца Майлс Кенеди, б.а.)

С Velvet Revolver не е така. Още от първия им албум Contraband парчето Slither дебютира като № 1 в "Билборд Топ 200" и получава през 2005 г. "Грами" за хард енд хеви. Албумът продава около 4 млн. копия и става двойно платинен.

По това време Уейланд е арестуван на паркинга пред студиото с кокаин, за което получава присъда. Именно след излизането от затвора написва текста на ето тази песен.

Следва само още един албум Libertad, преди Уейланд да напусне през 2008 г.

Критиците намират Velvet за прекалено директна комбинация от Guns N'Roses и Stone Temple Pilots (е, между какво може да са?!) и твърдят, че вокалът на Скот бил в "disconnection" с останалите членове на групата...

Да бе, да...