АБВ не обявява самоцелно плановете си за напускане на коалицията, а има конкретни принципи и политики за бюджет 2016, на които държи. Това стана ясно от думите на зам.-председателя на партията Румен Петков пред Нова телевизия тази сутрин.

Партията на Георги Първанов обяви в сряда, че на предстоящия си Национален съвет ще обсъжда дали да остане в управлението. Поводът - несъгласия при приемането на бюджет 2016.

"Не може министър-председателят да излезе и да каже: „Който министър иска повече пари да ми донесе оставката си” и на повече от половината министерства да се увеличи бюджетът. Две или три са министерствата, които спазваха стриктно финансовата дисциплина и всъщност защитиха интереси и реализираха политики", заяви Румен Петков, като посочи сред тях министерството на труда и социалната политика и това на регионалното развитие, които са си изпълнили бюджетите точно, а и не получават увеличение.

Бившият вътрешен министър отбеляза като ключови парите за ДАНС и Държавна агенция "Разузнаване".

"Страните от общността очакват да бъдем ефективни за събирането на информация за преминаващите пътници през България. На ДАНС лежи задължението да направи Българския антитерористичен център работещ”, обясни той.

Недопустимо било да не бъдат пипани и бюджетите на общините. Там има няколко драматични момента, с които, ако правителството не се съобрази, това означава катастрофа за тях, обясни Петков. И подчерта:

"Никога не сме поставили един кадрови въпрос. Никога не сме поставили въпрос с тесни параметри. Подчертавам - когато имаме резерви към бюджет 2016, ние имаме своите аргументи."

Изявлението за кадровите въпроси е странно, тъй като АБВ вече поискаха оставките на двама министри - военния Николай Ненчев и външният Даниел Митов, както и на президента Росен Плевнелиев.

Тема номер 2 в интервюто на Петков бяха прокуратурата и битките на Христо Иванов.

Според него, прокуратурата неоснователно не реагира на сигнали срещу правосъдния министър Иванов, а го пази, защото се счита, че е незаменим за съдебната реформа. 

"Незаменими има само на Централни гробища", посочи той, но отбеляза, че АБВ не са и на страната на прокуратурата в този спор: "Сега в момента имаме случай, в който народен представител, сам, по телевизията излиза и си казва "Да, аз натисках този да уволни онези двамата. Представлява вмешателство назаконодателната в изпълнителната власт."

Петков подчерта, че АБВ е давала свои идеи за съдебната реформа - съвет към НС за нея, както и промени в Закона за съдебната власт, но другите партии много се концентрирали върху промените в Конституцията. Проблем на АБВ например е и фактът, че министърът на правосъдието не разкрива кой бави съдебния процес. Проблем, който не можело да бъде решен с промените в Конституцията.

Петков коментира и репликата на Валери Симеонов от ПФ, че АБВ са като "магистралка, която си търси клиента":

"Просташкото в политиката не е от вчера, но това е съществен принос."