До края на годината социалният министър Ивайло Калфин ще внесе в правителството стратегия за справяне с демографската криза. След нея щели да бъдат изготвни конкретни законопроекти по темата. Стратегията е базирана на анализ на БАН, каза вицепремиерът пред Канал 3.

"Подготвяме се да работим и за хората с увреждания, за пенсиите, за пазара на труда, с откриване на нови работни места и намаляването на безработицата", обясни той.

Според Калфин, когато се говори за демографска политика, е важно да се работи по подобрението на качеството на живота, а не само за броя на ражданията и броя на хората, които си отиват. Трябва да се помисли и за политики по задържането на младите хора в страната.

"Демографската политика не става с един закон или един дебат", каза вицепремиерът.

Той коментира и предупреждението на неговата партия АБВ, че ще напусне управляващата коалиция.

„След като бюджет 2016 беше приет в Министерския съвет изведнъж в кабинета започнаха да се правят „подаръци“ на някои партии“, каза той.

Поставянето на АБВ пред свършен факт не било приемливо. Партията реаграла остро всеки път, но не смятала да продължава така. Внасянето на предложения в парламента ставало без диалог. А най-добрият начин за управление бил като предварително се обсъждат всички теми.