Олег Сафонов - шефът на държавната организация "Ростуризм", разкритикува желанието на голяма част от руснаците да почиват на всяка цена на море, предаде Нюз.Ру.

"Необходимостта от плаж и море е в голяма степен натрапен стереотип от последните години, който вече възприемаме като собствено мнение. Нашите прадеди - дори осигурените, не са ходили масово зад граница на море", каза той в интервю за държавния вестник "Российская газета".

Като пример Сафонов даде Китай, САЩ, Канада и други държави, където нямало такова стереотипно възприемане на почивката, особено на ваканция на морета с "ол инклузив" и на всяка цена в Турция.

Той допълни, че системата "ол инклузив" трябва да се развива и в Русия. 

"Би било правилно, ако значителна част от парите, които руските туристи харчат по време на отпуск, да остават в Русия и да работят за нашата, а не за чужда икономика", допълва Олег Сафонов. Според него приоритет през следващото лято ще бъде развитието на вътрешния туризъм в Русия и привличането на почиващи чужденци.

Освен това анексираният преди година полуостров Крим бил много близък до Турция с климатичните си условия. Там можели да почиват по 10 милиона души годишно, а не 5 милиона, както е в момента.

Руските туроператори масово отмениха резервации в Турция, която е любимо място за руските туристи. Причина е свалянето на руски бомбардировач Су-24 от турски изтребители на 30 ноември.