Спадът на продажбите на Volkswagen след аферата "Дизелгейт" може да накара германския автогигант да продаде някои от луксозните си брандове, за да намери пари за плащане на своите кредити, съобщава Ройтерс.

През ноември продажбите на компанията се понижиха с 20%, което на фона на заема от 20 млрд. евро за плащане на компенсации заради измамата с вредните емисии, вещае финансова криза за компанията. Но тя може да се раздели с някои от луксозните си марки като Bentley, Lamborghini и Ducatti, за да набави средства.

Според неназовани източници, в опита си да получи огромния заем, Volkswagen е обещал пред банките да разпродава свои активи, в случай че няма средства за тяхното погасяване.

Оценката за разходите, които се очертават пред VW, надвишава 80 млрд. евро, които няма как да бъдат получени от продажбата на луксозните марки на групата. Затова анализатори смятат, че при най-лошия сценарий компанията може да стигне и до разпродажба на някои от основните си автомарки (или дялове от тях) като Audi, Porsche, Seat, Skoda и Man.