Българският туристически бранш се готви за добра година, показва показва обзорно изследване на "Менпауър България", проведено сред 620 работодатели от цялата страна.

Българските работодатели от всички сектори смятат да наемат повече хора на работа през първото тримесечие на 2016 г., като през периода януари-март се очаква увеличение в числеността на работната сила във всички 10 изследвани стопански отрасли. Но най-големи очаквания има в производствения бранш и в хотелиерството и ресторантьорството, където нетните прогнози за заетостта  (стойността се получава, когато от количеството на тези, които смятат да наемат хора, се извади това на компаниите, които няма да наемат) са +18%.

При това, работодателите в сектор "Хотелиерство и ресторантьорство" дават най-силни прогнози от началото на проучването през първото тримесечие на 2011 г. насам, показва статистиката на проучването. 

ЕКОМИНИСТЪРЪТ: ГЛОБАЛНОТО ЗАТОПЛЯНЕ ПОМАГА НА ЛЕТНИЯ НИ ТУРИЗЪМ

Стабилен ръст в числеността на персонала от +14%, се очаква в още три бранша: строителство; финанси, застраховане, недвижими имоти и бизнес услуги; транспорт, складове и комуникации. Най-слаби прогнози от +3% се отчитат както в сектора електричество/газ/вода, така и в публичния и социален сектор.

Спрямо предходното тримесечие изгледите за назначения на служители се подобряват в 7 от 10-те икономически отрасъла. Най-забележително повишение с 9 процентни пункта се отчита в сектора транспорт, складове и комуникации. Работодателите от бранша електричество/газ/вода отчитат подобрение с 5 процентни пункта, а прогнозата за хотелиерството и ресторантьорството е с 4 процентни пункта по-силна.

Работодателите във всички пет региона имат намерения да наемат 

През следващото тримесечие се прогнозира нарастване в числеността на персонала във всички пет изследвани региона, като най-високи намерения за наемане има в Русе, където работодателите отчитат нетна прогноза за заетостта от +16% (стойността се получава, когато от количеството на тези, които смятат да наемат хора, се извади това на компаниите, които няма да наемат).

Стабилен ръст в броя заети лица очакват и работодателите в Пловдив, където прогнозата е за +15%; стойността ѝ за Варна е +13%. Софийските работодатели отчитат предпазлив оптимизъм, с прогноза за +9%, а скромни прогнози имат работодателите в Бургас: +5%.