Централната избирателна комисия обяви за недействителна регистрацията на независимия кандидат за член на Европейския парламент Алекс Алексиев, издигнат от Инициативен комитет.

Проверката на ЦИК показала ,че кандидатът има постоянен адрес в гр. София и сегашен адрес в САЩ (от 2006 г.).

Според Изборния кодекс право да бъдат избирани за представители в Европарламента имат хората, живели най-малко през последните 6 месеца в България или друга страна от ЕС. 

Алексиев обясни пред БНР, че от 4 години живее в България и има постоянно местожителство. Според него решението за анулирането на кандидатурата му е политическо и той ще го обжалва. Ако не ни удовлетворят жалбата, ще мислим, но с голямо удоволствие бих отишъл до Европейския съдзаяви още Алексиев. 

”Има хора, на които моите идеи, това, което говоря, че правителството служи на интересите на кремълската мафия и работи срещу българските интереси, просто не им е удобна”, каза Алексиев, според когото управляващите не искали той да участва в изборите.

”Те защитават Южен поток, срещу който беше гласувано в Европейския парламент с огромно мнозинство, защитават това да няма санкции срещу Русия, защитават мораториума срещу шистовия газ”, обясни Алексиев.

Алекс Алексиев е председател на неправителствената организация "Център за балкански и черноморски проучвания"., известен анализатор и коментатор. Син е на поета, художника и издателя Райко Алексиев, убит през ноември 1944 г.

Така независмите кандидати за евродепутати остават петима.