Във вторник комисарят по сигурността и миграцията Димитрис Аврамопулос ще представи в Брюксел новия пакет от законодателни мерки за засилване на охраната на външните граници на Европейския съюз. Веднага след това предложенията ще бъдат представени и в Европейския парламент, който трябва също да ги одобри.

Според българския евродепутат Илияна Йотова от групата на социалистите и демократите, парламентът със сигурност ще разшири функциите на европейската гранична агенция „Фронтекс“ и ще ги превърне от координиращи в командни.

„Това ще позволи изграждането на съвместни патрули и при желание на дадена страна, гранични части на друга държава да бъдат прехвърлени на място. За подобна стъпка дори не е необходима промяна в Лисабонския договор“, обясни Йотова пред журналисти в Брюксел.

Зам.-председателката на комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи обясни, че пакетът с предложения е в четири варианта. Най-лекият от тях засяга само правомощията на „Фронеткс“, докато най-крайният предвижда създаване на постоянни общи патрули от граничните полицаи на всички държави.

„Този вариант обаче не може да бъде въведен без промяна в Лисабонския договор и едва ли ще се стигне до него“, прогнозира Йотова.

Очаква се „Фронтекс“ да получи повече правомощия и повече служители.

Илияна Йотова определи като изключително важно това, че новият пакет е за охрана на външните граници на ЕС, докато предишни обсъждани варианти са били за засилване на шенгенските граници.

„Сега България е външната граница. Това е по-добрият вариант. При предишния България щeше да попадне в една външна сива зона“.

До средата на следващата година Йотова очаква да са готови и промените в Дъблинското споразумение. В момента основният принцип – молбите за убежище да се обработват в първата страна от ЕС, в която влизат мигрантите, е нарушаван масово. Това даде повод на редица политици да обявят регламента за мъртъв.