Президентът Росен Плевнелиев издаде указ за попълване на състава на Централната избирателна комисия и назначи Метин Мехмедов Сюлейманов за член на ЦИК. Указът е с положен държавен печат и предстои да бъде обнародван в Държавен вестник.

Месец преди изборите Сюлейманов влиза в комисията като трети член от квотата на ДПС. Така най-накрая ще бъде попълнен докрай 20-членният състав на ЦИК.

До тази развръзка се стигна след продължителни политически скандали и договорки. За да получи ДПС трето място в комисията се наложи и спешно да се поправя Изборния кодекс. Преди това движението договори промените с ГЕРБ, които взеха исканите 7 места в комисията. БСП обвини за проточилия се скандал президента, който подписа първоначалния указ за квотите в ЦИК, с който от ДПС вземаха само две места. Според соцпартията Плевнелиев бил действал в полза на ГЕРБ. От БСП изпратиха жалба до Конституционния съд за противоконституционността на указа. Преди седмица КС даде ход по същество на делото по случая. 

20-ият член на ЦИК, който тепърва трябва да влиза в крачка с колегите си, е бил депутат в 40-ото народно събрание. Роден е в Шумен, преподавател, владее английски, руски и турски.