Тази  вечер центърът на София стана сцена на нещо безпрецедентнто. За първи път съдии и граждани демонстрираха заедно за провеждане на реформи, които да гарантират върховенството на закона. Повод за това е пресичането на реформата от Народното събрание и последвалата оставка на министъра на правосъдието Христо Иванов. 

Това е трета вечер на гражданско недоволство. Съдиите излязоха демонстративно с тогите си пред Съдебната палата, а по-късно към тях се присъединиха протестиращите, които се събират пред Народното събрание.

СНОЩИ СЕ СТИГНА ДО ЛЕКИ КОНФЛИКТИ МЕЖДУ ПРОТЕСТИРАЩИ И ПОЛИЦАИ НА ОРЛОВ МОСТ

ПО-РАНО ДНЕС ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА ВКС ЛОЗАН ПАНОВ ПРИЗОВА КОЛЕГИТЕ СИ ДА ПРЕОДОЛЕЯТ СТРАХА И КАЖАТ "СТИГА ВЕЧЕ ТОЛКОВА!"

Това стана причина протестиращите граждани по-късно да скандират името му.

Ето как протече хронологично всичко тази вечер:

Към 18,37 ч тридесетина съдии излязоха след края на работния си ден пред Съдебната палата за предварително обявена среща с гражданите. И бяха посрещнати от тях с ръкопляскания. 

Всички магистрати бяха облечени в тоги, водеше ги лично председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов.

Събирането на съдиите по повод провалената конституционна реформа се случи за първи път и на практика е безпрецедентно. Тъй като магистратите нямат право да протестират, излизането им пред Съдебната палата бе обявено като "събрание", на което те са готови "да разговарят с граждани по въпросите на съдебната реформа".

Сред магистратите се забелязваха заместникът на Лозан Панов - Красимир Влахов, и по-голямата част от ръководството на Съюза на съдиите заедно с шефа им Атанас Атанасов, Нели Куцкова, адвокат Ина Лулчева и мн. др.

Повечето от магистратите мълчаха. Единствено Весислава Иванова от Съюза на съдиите обясни, че всички са облечени в тоги, защото те са символ на държавността и така искат да покажат, че основната им цел е да я опазят.

Съдия Таня Маркова от Софийския районен съд обяви, че са излезли тук, защото няма реална реакция на политиците, а магистратите искат да са съпричастни към реформата и по този начин да привлекат вниманието им. И са готови да работят заедно, за да има наистина реформа. Цялото общество вижда проблемите, каза Маркова.

По време на магистратското "събрание" пред Съдебната палата се събраха около 50 души. Те изпратиха Маркова с ръкопляскания и скандирания "Ние сме с вас".

В 18,49 ч Лозан Панов се прибра, а съдиите започнаха да се разотиват.

В същото време около 18,45 ч за трети път граждани блокираха жълтите павета пред Народното събрание. Както и през изминалите два дни, първоначално се събраха по около стотина души. Те протестираха срещу бламирането на предложените от Христо Иванов промени на Конституцията.

Към 18,52 ч протестиращите поеха към Съдебната палата, като промениха обичайния си маршрут, който обикновено е към Орлов мост. Нямаше проблем с шофьорите по блокираните улици, защото полицията вървеше пред протеста и разчистваше пътя на шествието.

Основните възгласи, както и предните дни бяха: "Оставка", "Мафия", "Долу Свинската палата", "Борисов, Цацаров, Местан - в един казан" и др.

Към 19,06 ч  протестиращите стигнаха пред Министерския съвет. Тук броят им вече нарасна до 300 души. Групата се раздели на две части - едната остана пред сградата на правителството, а вторият лъч се отправи към Съдебната палата. Ритъмът на протеста се задаваше от мъж с тъпан.

В 19,12 ч гражданите стигнаха до здравното министерство и призоваха д-р Петър Москов да подаде оставка, защото "това правителство е позор".

Към 19,16 ч малко преди Съдебната палата над целия протест започна да звучи речта на Лозан Панов от днес. Шествието замлъкна и хората се движеха тихо, за да чуват думите на председателя на ВКС.

Към 19,20 ч "събранието" на съдиите и протеста символично се сляха. Точно в този час протестиращите стигнаха Съдебната палата, където бяха посрещнати от четирима-петима съдии, които бяха останали на улицата, все още облечени в тогите си.

За разлика от предните дни пред Съдебната палата нямаше никаква полиция. Което позволи на протестиращите да опънат плакатите си: "Граждани срещу мафията" и "Съдебна реформа сега" направо на оградата на институцията. Щом речта на Панов свърши, всички започнаха да скандират силно: "Стига вече", лайтмотив на думите му от днес. Виковете преминаха в "Реформа" и "Оставка".

В 19,25 ч бившият депутат от СДС Велислав Величков, който в момента е от "Правосъдие за всеки", от стълбите пред Съдебната палата през мегафон отново прочете речта на Панов. 

В 19,35 ч протестиращите продължаваха да скандират: "Лозан Панов" и "Реформи". По това време вече част от хората започнаха да се разотиват.

Малко по-късно железните врати пред сградата на Съдебната палата бяха заключени символично с голям катинар.

След 19,40 ч протестът приключи.

Част от разотиващите се се натъкнаха на бившия правосъден министър Христо Иванов, който минаваше близо до метростанция "Сердика". Хората се обърнаха към него с: "Г-н министър", а той отговори на шега: "Е, какъв министър съм аз вече?" Всички искаха да му стиснат ръката. Дори граждани, които минута по-късно го видяха да се отдалечава по улицата, хукнаха да го гонят, за да го поздравят.