Украинското правителство прекрати започнатата антитерористична операция срещу проруските сепаратисти в град Славянск, предаде изданието "Киев пост".

Властите преразглеждат плана си за действие заради последната информация на разузнаването, която сочи, че рискът от преминаването на руски войски през източната граница на Украйна е силно повишен. В Славянск бяха убити петима сепаратисти.

По-рано днес руският президент Владимир Путин нарече властите в Киев "хунта". "Ако режимът в Киев е започнал да използва армията против населението вътре в страната, това без всякакво съмнение е много сериозно престъпление против собствения народ", каза той.

Малко след това руският военен министър Сергей Шойгу обяви, че войските на страната му са започнали учения край границата с Украйна. "Те са в отговор на началото на активната фаза на операцията на украинските силови служби и екстремисти срещу мирните граждани в Югоизточна Украйна. Трябва да реагираме на тази ситуация", обясни той. И допълни, че Москва е пратила към границата батальонни и тактически групи от Южния и Западния военни окръзи.

Според Шойгу в операцията си  властите в Киев използват 11 000 войници, въоръжени с автоматично оръжие, 160 танка, над 230 бронетранспортьора и бойни машини на пехотата, най-малко 150 оръдия и миномети, както и голямо количество авиация.

Шойгу отбеляза, че проруските отряди за самоотбрана в Югоизточна Украйна наброяват общо не повече от 2000 души. Те са въоръжени с около 100 единици автоматично оръжие, взето предимно от атакуваните участъци на милицията, както и с няколко десетки броя ловно оръжие.

Същевременно Вячеслав Пономарьов - самопровъзгласилият се "народен кмет" на Славянск, наредил на подчинените си въоръжени сепаратисти да завземат детските градини. Това съобщи в профила си във фейсбук местният журналист Роман Бурко. Според журналиста Пономарьов искал да прибегне до тактиката да използва жени и деца като жив щит срещу евентуална нова операция на украинските сили за сигурност срещу сепаратистите.