Външната политика и политиката за сигурност - понастоящем в САЩ това е най-често обсъжданата тема от кандидатите на републиканската партия за президент. Според наблюдателите обаче, те не разполагат дори и с минимална външнополитическа компетентност. "Досега нито един от кандидатите не прави впечатление да разбира много от външна политика", казва Констанце Щелценмюлер от института "Брукингс" във Вашингтон.

Експертката все пак съзира известен потенциал у младия сенатор от Флорида Марко Рубио. "Доналд Тръмп и Бен Карсън обаче блестят с "безкрайно невежество" по темата", казва Щелценмюлер. При това в Щатите външната политика се превърна в най-важната тема след атентатите в Париж и Сан Бернардино, изтъква тя.

"Външната политика играе много по-важна роля от всички други предизборни битки от 1980-та насам", казва Лауренс Хас от "American Foreign Policy Council". Навремето надпреварата между Джими Картър и Роналд Рейгън премина под знака на геостратегическото мерене на сили със Съветския съюз.

Страховете на американците

Днес жителите на САЩ се притесняват най-вече от терора на т.нар. "Ислямска държава" и от кървавия хаос в Близкия изток. "А колкото повече страхове таят американците, толкова по-голяма роля ще играе външната политика", казва Лауренс Хас. Констанце Щелценмюлер вижда и други причини, поради които републиканците са се концентрирали върху външната политика: "Администрацията на Обама се бори с проблеми, за които просто няма реално окончателно решение. Изпробвани бяха различни варианти и междувременно цари известно безсилие.". А това, според Щелценмюлер, води до гръмки лозунги в предизборната борба от рода на: "Ако дойда на власт, ще скъсам договора с Иран" или "Ако бях президент, щях да бомбардирам масирано Сирия!".

При всяка възможност Доналд Тръмп не пропуска да повтаря как искал да изравни със земята т.нар. "Ислямска държава" и нейните терористични клетки. Тед Круз пък говори за "масирани бомбардировки". Подобни изказвания се харесват на избирателите - особено когато са свързани и с подкрепата за Израел. Но всеки президент, който дойде на власт, бързо ще установи, че съществуват сериозни възражения срещу подобни недобре обмислени практики.

Апогеят на поредицата популистки провокации на Доналд Тръмп беше предложението му за налагането на забрана за мюсюлманите да пътуват до САЩ. "Той използва страха на американците от терора и следва републиканския мисловен модел по отношение на миграционната политика. Това не е външнополитическа позиция, а част от миграционната политика на републиканците", казва Лауренс Хас. Според Констанце Щелценмюлер, Доналд Тръмп за пореден път доказва, че е "безскрупулен популист с фашистоидни наклонности". Въпреки всичките му крайни тези обаче, и Доналд Тръмп не стига толкова далеч да настоява за изпращането на сухопътни военни сили в Сирия. "В този смисъл републиканските кандидати са по-близо до реалността, защото знаят, че американците няма да прегърнат тази идея", казва Констанце Щелценмюлер.

Почти всички външнополитически експерти във Вашингтон са единодушни, че Доналд Тръмп няма "смислена стратегия", а води "рефлекторна външна политика". Тед Круз, който, според анкетите, е най-силният му конкурент, също не убеждава с нищо анализаторите. "В миналото той използва споразумението за ядрената програма на Иран и го превърна във въпрос на оцеляване за Израел", казва Констанце Щелценмюлер. Що се отнася до ислямистите, той иска да повали ИД с въздушни удари. "По отношение на Русия пък, от Круз, както и от повечето републикански кандидати се дочуват само повърхностни и в крайна сметка безпомощни предложения. Повечето републикански кандидати не са наясно дали трябва да възпират Путин, или трябва да сключат сделка с него", подчертава Щелценмюлер.

По примера на Рейгън ли?

Факт е, че нито един от републиканските кандидати няма компетентността и опита на Хилари Клинтън. Но Щелценмюлер и Хас смятат, че сенатор Марко Рубио дава повод за надежди. "Марко Рубио има поне дългогодишен опит като сенатор, пътувал е много по света и в Сената се е занимавал с въпроси по същество", казва Констанце Щелценмюлер.

Бившият президент Роналд Рейгън е пример за подражание на голяма част от кандидатите на републиканците. Навремето Рейгън използва понятието "Империя на злото", визирайки бившия Съветски съюз. Но неговата външна политика не се ограничаваше до идеологическа агитация. "Мнозина републиканци, които днес цитират Рейгън, изобщо не са наясно, че неговата външна политика беше съпроводена от много добра дипломация", подчертава Констанце Щелценмюлер.

Текстът е публикуван в Дойче веле.