БЕРЛИН 

"Бежанският поток е историческо изпитание за Германия и Европа и ние, аз искам да издържим този изпит. Ако бихме имали съмнения, че ще се справим, ако не бихме се справили, то тогава нямаше да сме ХДС. Но ние сме! Понякога ти се струва, че полудяваш от тази Европа, но Европа винаги е издържала изпитите си, така ще е и сега ”, заяви днес Ангела Меркел пред 1000 делегати и гости на XXVIII конгрес на нейния Християндемократически съюз (ХДС), преминаващ под мотото “За Германия и Европа”. Двудневният партиен форум се порвежда в Карлсруе, федерална провинция Баден-Вюртемберг.

По повод бежанската вълна към Германия на 31 август т. г. тя обяви “Ще се справим!” Това разбуни духовете в редиците на собствената й партия. Противниците й поставиха под заплаха самия конгрес, не се изключваше разцепление.

“Ще се справим. Как тя може да го каже? Казвам го, защото Германия вече е овладяла много предизвикателства. Защото заставаме зад нашите ценности,” подчерта сега отново Меркел

Това наложи вчера дебат сред членовете на президиума на ХДС. Снощи само с един глас против беше приета декларация, предстои одобрението й от делегатите. В документа се посочва:

“Решени сме чрез ефикасни мерки чувствително да намалим притока на кандидати за политическо убежище и на бежанци. Ако сегашният приток продължи, то би било пряко сили за държавата и обществото дори в страна, като Германия”.

С тези две изречения, които Ангела Меркел изрече и днес в словото си, тя смири опозицията в собствената й партия.

“Целта ни е намаляване, а не налагане на горна граница (за прием на мигранти – б. р.)", обяви Меркел. За горна граница настояваха противниците й, но явно са склонили на компромис – намаляване на бежанския поток чрез ефикасни мерки. Една от тях е връщане още от границата на мигранти от сигурни държави. Те нямат шанс да получат статут на пребиваване в Германия. Ще се засили и граничният контрол.

В началото на речта си Меркел призна, че никога не е преживявяла толкова драматична година – атентатите в Париж през януари и ноември, трудните преговори в Минск по кризата в Украйна, при които идело реч за война и мир, умишлено забитият германски самолет във Френските Алпи, стотици удавени бежанци, гръцката криза и най-големият бежански поток след края на Втората световна война. Точно на него Меркел посвети по-голямата част от словото си.

По повод решението си от нощта на 4 срещу 5 септември Германия да приеме хиляди бежанци от Унгария през Австрия, Меркел заяви:

“Хиляди бежанци бяха като в капан в Будапеща и тръгнаха пеш по магистралата към Австрия. Това беше положение, което постави на изпитание европейските ни ценности. Това беше нито повече, нито по-малко от хуманитарен императив.”

“Това, което гледахме по телевизията, сега буквално е пред дверите ни. Това е исторически изпит за Европа. Аз искам, ние искаме Европа да издържи този изпит”, допълни ораторката.

Задачата била огромна, броят не бежанците трябвало чувствително да бъде занижен. Това било от интерес на Германия, Европа и на самите мигранти.

“Длъжни сме да концентрираме силите си върху хуманитарната закрила. Ето защо сме длъжни да връщаме мигрантите, на които е отказано политическо убежище”, подчерта партийната лидерка.

Меркел бе категорична, че една страна, колкото и да е мощна, не би могла да се справи с бежанската вълна. Тази криза била историческо предизвикателство за Европа. Трябвало да се преборят и причините, никой не загърбвал родината си, ако не бил принуден да го стори.

Тя се спря и на темата за интеграцията:

“Който търси закрила при нас, е длъжен да съблюдава законите и традициите ни. Мултикулти (многокултурно общество – бел. ред.) води до паралелни общества и така мултикулти е една голяма житейска измама.”

По отношение на десните популисти Меркел е твърда:

“В тази държава те нямат шанс!”

Тя не отбягна и темата за терора:

“Победителите ще сме ние!

Ангела Меркел говори 70 минути. Когато се запъти към трибуната, цялата зала стана на крака и я аплодира. Меркел изрече: “Не ръкопляскайте толкова, аз още нищо не съм казала.”

След края на словото й тя беше аплодирана в продължение на 9 минути. Меркел прекъсна овациите: “Благодаря, благодаря, но още много работа ни предстои.”