МИХАЕЛА ВИГЕЛ

Точно месец след терористичните нападения в Париж в болшинството си французите се обявиха срещу изолацията и ксенофобията. Националният фронт беще сразен на местния вот. През следващите шест години нито един от 13-те френски големи региона няма да се управлява от десните популисти около Марин льо Пен.

Това е добра новина, особено за пограничните с Германия райони, където се осъществяват проекти с федералните провинции Заарланд и Баден-Вюртемберг.

Шокът от доброто представяне на антиевропейския Национален фронт на първия тур на местните избори най-вероятно е накарал много избиратели, които не се явиха пред урните на първия тур, в неделя да пожелаят да дадат гласа си. Участието в неделния вот беше с 10 на сто по-голямо. Французите не са забравили какво дължат на собствената си история като една от най-старите европейски демокрации.

Червеният картон за десните популисти обаче не бива да се приема погрешно от победилите на вота партии като индулгенция от  избирателите. Това важи както за републиканците на предишния президент Никола Саркози, така и за управляващите социалисти. Не е отминала покрусата, че шест милиона избиратели подкрепиха Марин льо Пен, тези хора не са изчезнали изведнъж. Междувременно Националният фронт е пуснал здрави корени в цялата страна. Единствено неспособността на тази партия да влиза в съюзи й пречи да се добере до власт. Твърде рано е обаче да се свири отбой.

Година и половина преди президентските избори резултатът от вчерашния вот е точно отражение на политическите настроения. Социалистите получиха по-скоро една поносима сметка за управлението си, от които много французи са разочаровани. Но и републиканците трябва да убедят избирателите, че са в състояние най-сетне да изведат Франция от безработицата и от икономическата криза. Те не бива да забравят, че дължат победата си над Марин льо Пен в два важни региона на север и на юг единстквено благодарение на маневра на социалистите, които изтеглиха кандидатите си.

Големите традиционни партии не бива бързо да забравят предупреждението, отправено им от избирателите на Националния фронт.

Михаела Вигел е кореспондентка в Париж на в. «Франкфуртер алгемайне», откъдето препачатваме коментара й.