ДИЛЯНА ДИМИТРОВА

Камен Донев е на път да отбележи гейм за културата, след като изкатери най-високата стена в арта. Той е един от тримата претенденти за титлата Мъж на годината 2015. Другите двама номинирани са капитанът на националния отбор по волейбол Владимир Николов и един от най-успешните предприемачи у нас – изпълнителният директор на Walltopia Ивайло Пенчев. Тримата събраха най-голям вот от Академията „Мъж на годината“, съставена от журналисти на „Дарик радио“.

Донев е на крачка от още един триумф след изключително силен за него сезон. Актьорът приключва годината с 12 хиляди зрители, дошли на театър в най-голямата зала за… спорт и концерти у нас – „Арена Армеец“. Това е неговият финале гранде, предшестван от цифри, непостижими за немалко държавни културни институти. Месечно Донев играе пред около 4 хиляди зрители, а всичките му представления през годината – в „Арена Армеец“, зала 1 на НДК, Античния театър и сцените из цяла България – са събрали общо около 60 хиляди души! Успех, постигнат не чрез телевизионен трамплин – участие в комедийно шоу – а с реклама „от уста на уста“.

Миналата година културата за пръв път попадна сред номинациите за Мъж на годината. Писателят Милен Русков получи „светско“ признание и попадна сред тримата фаворити в състезанието, спечелено впоследствие от учителя по физика Теодосий Теодосиев. Историята на победителите в този конкурса не помни човек от културата да го е печелил. Мъжеството у нас през годините е било облечено в официална власт, плюс мускули и малко чалга. Титлата е била носена от президенти – Желю Желев и Петър Стоянов по два пъти, Георги Първанов веднъж; премиери – Филип Димитров, Иван Костов Бойко Борисов; кметове – отново Бойко Борисов, Стефан Софиянски и Цонко Цонев; спортисти – Христо Стоичков, Емил Костадинов, Таню Киряков, Йордан Йовчев, Веселин Топалов, Пламен Константинов, Матей Казийски, Димитър Бербатов и Кубрат Пулев; един пожарникар – Кирил Войнов, и един шоумен – Слави Трифонов. Титлата два пъти бе спечелена и от популярни не от екрана, спорта или политиката българи – спасителите от магистрала Тракия Стефан Стойчев и Петър Петров, механикът от кораба „Коста Конкордия“.

Камен Донев не се е събудил знаменитост, на какъвто късмет се радват някои. Вероятно не се е будил и с мечтата да носи титла за мъжество – пък и актьорството носи немалко женски черти. Но все пак се иска мъжки кураж да се откажеш от сигурността на държавния щат, както Камен направи преди повече от 15 години и от тогава следва своята еднолична формула за театър. Чудо е успехът му на българската сцена, чудни са и резервите, с които е приеман от мнозина от своите – като че ли е напълнил залите с някакъв фокус, шмекерия, чалга, а не с чиста театрална магия…!

На публиката, разбира се, не са й нужни класации, за да пълни залите на най-първите мъже в Републиката. Но и признанието не е маловажно – често тъкмо то придава юначество, което е в състояние да отсече някоя и друга от главите на посредствеността.

Камен Донев си е такъв и без титли. И все пак – нека гласуваме за него: manoftheyear.bg.

Площад Славейков