"Радвам се да ви посрещна в Москва, защото ценим възможността да продължим нашето взаимодествие по много международни въпроси" - с тези думи се обърна към държавния секретар на САЩ Джон Кери домакинът Сергей Лавров, дипломат номер 1 на Русия.

Кери пък изтъкна, че от сътрудничеството между САЩ и Русия ще спечели цял свят и обяви, че разчита на прогрес при днешните разговори с руския си колега. По-късно първият американски дипломат ще се срещне и с президента Путин.

"Нашите президенти през последните месеци няколко пъти обсъждаха проблеми, свързани с необходимостта от по-ефективна борба с тероризма. Има обаче още въпроси, които днес ние ще разгледаме в контекста на бъдещата работа на Международната група за подкрепа на Сирия. Уреждането на проблемите в Сирия изискват нашето постоянно внимание", заяви още Лавров.

Според него проблемите с борбата срещу тероризма са много по-широки от случващото се в Сирия и той се надява още днес да бъдат обсъдени комплексно всички въпросителни в битката срещу "Даеш". Освен това Лавров изтъкна, че безусловно много ще бъде интересен разговора за ситуацията в Украйна, особено като се има предвид влиянието, което може да окаже Вашингтон на Киев и да съдейства за урегулирането на кризата.

Напълно съм съгласен с очертаните теми, които двамата ще дискутираме и благодаря за топлия прием, продчерта Кери. Той припомни, че на срещата си в Ню Йорк Обама и Путин са дали да се разбере, че искат да намерят изход от кризата в Сирия и Украйна. "Разбира се съществуват и разногласия, но ние доказахме, че въпреки тях можем да работим конструктивно", допълни държавният секретар.

"САЩ и Русия естествено са съгласни, че Даеш" е общ враг и заплаха. С терористите не могат да се водят преговори, те нанасят вреди на нашата история, култура и достойнство", посочи още Кери. 

Както каза Обама в Ню Йорк - няма нищо по-важно от постигането на съгласие за Украйна, за да се продължи дневния ред с въпроси от икономически характер, припомни Кери. Според него днес ще може да се направи крачка напред и за Сирия и за Украйна. Та нали на света му нужно, двете големи нации да могат да намерят допирни точки и да се договорят по различни въпроси, допълни дипломатът.

В края на словото си преди преговорите той се обърна към всички присъстващи и каза на руски: "Спасибо".