ВАЛЕНТИН МАРИНОВ

Няма смисъл да повтаряме и потретяме какво се случи на "Левски" този сезон. Ще излезе като излишно заяждане. Рефрен е на агитката на ЦСКА. Ефектът на доминото помете всички надежди на "сините" за победи и триумфално посрещане на 100-годишния рожден ден. Сега наред е последната плочка в редицата - самият юбилей.

С малки изключения с празненствата се случи абсолютно същото, което споходи клубът в последните години: хаотично управление, грешни решения, липса на ясен план и кадрови недоимък. Виновникът е ясен - собственикът на клуба Тодор Батков. Месеци наред той говореше за мачове срещу "Реал", "Барселона" или "Бенфика" и т.н. и т.н. За изненади и бляскави спектакли. В момента, в който стана ясно, че "Левски" няма да вземе нищо на юбилея си адвокатът обяви, че празник няма да има. Нямало достоен съперник за демонстративен мач, нямало пари, нямало стадион и дата заради евроизборите... И се покри.

И се стигна дотам реалната организация да стартира около два месеца преди рождения ден на 24 май. На пожар се търсеше отбор и хубаво, че голям клуб като "Лацио" се съгласи да спаси положението. Добре, значи типично по български маниер купонът е спасен в последната минута! Едва ли. Онзи ден пред журналисти застана нещо като инициативен комитет по юбилея, съставен от специалисти по маркетинг в клуба, шефа на фенклуба и... баскетболният треньор Константин Папазов-Тити.

"Зли езици" (червени) не пропуснаха да припомнят злорадо как някога Тити е бил отявлен фен на ЦСКА, ходел е "Народна армия", викал за "червените". Него няма как да го съблекат, тъй като отдавна се е отрекъл от първата си любов и врекъл емоционално и сълзливо на "Левски". Едно не може да се отрече на Папазов - че е всеотдаен до лудост и винаги готов да прегръща дори обречени каузи. Въпросът е защо отново той? Къде са Тодор Батков и другите шефове на клуба? Ако тимът вървеше, Батков показно щеше да оглави инициативата по годишнината. А защо ги няма останалите от управата?

Ако нещо се обърка на 23 май Тити ще стане поредната изкупителна жертва на собственика, пожертвал в последните години ред легенди в управленската ни немощ. Него Батков поне не може да смени.

И някак личи, че нещата се скалъпват в последния момент. Шефът на феновете Владимир Владимиров-Гугутката каза, че "на рожден ден човек кани приятелите си", визирайки "Лацио". Добре е да го знаем. Понеже не стана много ясно запалянковците в каква роля ще бъдат. Поканени са срещу доста солидни цени на билетите. Какви ти символики - 7, 10, 14 и 19 лева е висока цена, особено след всички кошмари за левскарите. А когато Тити показа един цветен талон като онези от държавната лотария, всичко се изясни. Феновете са поканени, но ще трябва да платят празника. Значи хубаво викаш приятелите си на рожден ден, но и слагаш касички на входа. И да не търкате полетата по жълто-синия талон! Няма да спечелите нищо, от вас се чака да се бръкнете.

Добре се научиха родните клубове - не стига, че клетият фен гледа постни продукции, а и от него се иска да събира пари за акции, терени, школи, юбилеи... Днес от сектор "Б" се очаква да плаща за "Лацио", утре ще му поискат и за акции, за да бъде спасен клубът.

Всеки може да има слаб сезон, но велик и славен тим като "Левски" не заслужава такива конфузии. Да не говорим какъв гаф сътвориха организаторите на юбилея още в началото на годината, когато решиха да извадят от всенародното допитване за почетна 11-орка... починалите футболисти! Така извън състава на столетието остана клубният патрон Георги Аспарухов-Гунди. Причината беше повече от нелепа: само живите можело да се снимат за календар. Няма как да се засмееш ако си левскар, най-много да заплачеш като... Тити.

Единствената добра новина за "синя" България е, че сезонът приключва. А с него и юбилеят. После нов юбилей, нов късмет.