Русия вече няма да признава априори решения на Европейския съд за правата на човека в Страсбург. Президентът Путин подписа и пусна съответен закон. В бъдеще Конституционният съд на Русия ще преценява дали да се прилагат или не решенията не само на съда в Страсбург, а на всички международни съдебни инстанции.

Новият закон беше публикуван днес на официалния сайт на правителството в Москва.

Новинарската агенция ТАСС уточнява, че Думата е гласувала закона на 4 декември, пет дни по-късно той е бил приет и от горната камара на парламента – Съвета на федерацията.

Това била реакция на народните представители и на правителството на решение на Конституционния съд.

През юли магистратите се произнесоха, че решение на Европейския съд по правата на човека може да бъде приложено, само ако не противоречи на руската конституция. Същевременно спорове със съдиите в Страсбург трябва да се решават единствено при наличието на взаимно съгласие.

Истинският повод за новия закон разкрива в. “Moscow Times” – казуса с нефтения концерн “Юкос”. През юли миналата година Международният съд в Хага осъди руската държава да изплати на бившите собственици на нефтения гигант обезщетение в размер на 50 милиарда долара. Жалбоподателите бяха поискали 100 милиарда долара. Те обвиниха Русия, че незаконно им е отнела концерна, начело на който навремето беше някогашният приближен и по–късно яростен критик на Путин Михаил Ходорковски. Международният съд се произнесе, че основната причина за разгрома на “Юкос” не е била данъчна събираемост, а концернът да се тласне към банкрут.

Малко по-късно Европейският съд по правата на човека осъди Русия да изплати 260 000 евро обезщетение на семействата на четирима чеченци. Съдът установи, че руски войници са отвлекли чеченците между 2000 и 2004 г. Двама от тях са били разстреляни, другите двама и до днес се смятат за безследно изчезнали. Москва реагира остро и отрече всякаква вина на руски войници за смъртта и изчезването на чеченците. Преди седмица Европейският съд по правата на човека потвърди решението си – руската държава трябва да обзщети с 260 000 евро семействата на четиримата чеченци. В мотивите е записано, че руската страна не е разследвала добросъвестно случаите, а поради страданията на близките е погазила международната забрана за антихуманно отношение. Наред с това руските следователи не са разпитали нито местните военни командири, нито полицаите от местните поделения на МВР, за да се изясни съдбата на отвлечените чеченци.

Ясно е, че с влизането на новия закон в сила близките няма да получат присъденото им обезщетение.