Днес във Висшия съдебен съвет влиза за разглеждане една размотавана с години тема - казано на народен език: нормата за натовареност на съдиите.

Проект на решение за приемане на Експертен доклад „Механизъм за оценка на работната натовареност в съдебната система: резултати от емпирично изследване на натовареността на съдиите в България".

Така звучи точка 8 от дневния ред на ВСС, а според източници от Съвета тя ще предизвика тежки дискусии по това толкова скучно звучащо нещо... Скучно само на първо четене.

Според мнозина критици на статуквото, натовареността - заедно със случайното разпределение на делата, командироването и др., е сред любимите прийоми да "дърпаш конците" в системата. Липсата на ясни критерии от десетилетия позволява при един магистрат да се падат непропорционални по количество и по фактическа сложност казуси, а при друг да отиват няколко съвсем "ясни".

Крайният резултат е лесно прогнозируем - лош процент завършени дела, ниско качество, набъбване на отменените от по-горна инстанция постановления и съответно - вечно лоши атестации, ако си "неправилният" човек. И обратното за облагодетелствания при оценяването се разтварят вратите за израстване в кариерата.

А ето така звучи следващата точка последна от дневния ред:

Проект на решение за приемане на Правила за оценка на натовареността на съдията.

"Ще предложим - ако Съветът приеме - въвеждане на коефициент на тежест (или натовареност). Гледа се колко време е отнело едно дело и дефинираме т. нар. разполагаемо време на всеки съдия в една година. Колко работни часа има на разположение този магистрат за гледане на дела, като извадим почивни дни, времето, което му трябва за други дейности - разписване на СРС-та и т.н. Ясно е, че колкото повече време е отнело едно дело, толкова по-голяма фактическа и правна сложност има, а не да ги броим като ябълки", каза Калин Калпакчиев от Съвета, председател на комисията, която внася нормата.

Той признава, че изработката на критериите е отнела около 2 години проучвания.

В момента, за да получиш добра оценка, се смятат само броя дела, т.е. - ако "случайно" получаваш само лесни казуси, ще дадеш отличен резултат, независимо от броя. И ще се издигнеш.

"Това ще играе роля при атестирането и в дисциплинарните производства", отговори Калпакчиев на въпрос на Клуб Z - очаква ли да се покаже съвсем друга картина на атестирането в цялата система.

Той обаче направи забележка, че ако евентуално механизмът заработи, ще трябва поне една година, за да се наблюдават резултатите. Ако критериите бъдат въведени, това може да даде и по-ясни контури на бъдещите промени в т. нар. съдебна карта на България.