Петър Томов

Наш кореспондент

Тампа, Флорида – Последният дебат на кандидатите за президентската номинация на Републиканската партия със сигурност не заби нова тухла в стената на Доналд Тръмп, но открои Тед Круз като най-сериозният претендент за Белия дом от дясно. Словесният дуел, в който за скекунданти бяха определени Уолф Блицър и Дана Баш от Си Ен Ен и консервативният радиоводещ Хю Хюит от „Сейлон комюникейшънс“ открои поне двама състезатели с реален шанс да спечелят надпреварата – Тед Круз и Марко Рубио. Политическото шоу, организирано от Си Ен Ен и Фейсбук, се състоя в пищната зала на хотел „Венишън“ в Лас Вегас, пред публика от над 1400 души. Десетки милиони американци следиха дебата, който бе излъчен не само по кабелните канали, но и по интернет. Със сигурност вчерашната нощ изигра за телевизионната компания от Атланта, Джорджия, ролята на „ден година храни“ заради рекордните постъпления от реклами по време на предаването. Това е причината Доналд Тръмп да се пошегува след предишния дебат на Ен Би Си, че би било справедливо „участниците да получат процент от печалбата“.

На сцената във „Венишън“ се изправи десетката на оцелелите в досегашния маратон за републиканската палма на първенството. На централното място, но последен пред прожекторите излезе лидерът до този момент Доналд Тръмп, който според проучването на „Риъл клиър политикс“ има подкрепата на 31,4 на сто от членовете на Голямата стара партия. Той е следван от Тед Круз с 16, 3 на сто, Марко Рубио – 13,3 на сто, Бена Карсън - 12, 6 на сто, Джеб Буш – 4 на сто, Карли Фирина – 2,6 на сто, Крис Кристи 2,6 на сто, Джон Касик 2,3 на сто и Ранд Пол, 2, 1 на сто. Тръмп, Круз, Рубио и Кристи се явиха на дебата с нараснала популярност, докато всчички останали са слезли надолу.

Още след първите въпроси на Блицър пролича стремежът на Си Ен Ен да държи в сянка Тръмп, вероятно от страх, че той може да сервира някое ново бомбастично заявление, което да не много в тон с линията на либералната телевизия. Затова встъплението бе поверено на Ранд Пол, който се втурна да атакува конкурентите си на сцената и просрочи регламентираното време. Той подложи на критика прочутата скандална декларация на Тръмп, че САЩ трябва да спрат достъпа на мюсюлмани, за да се предпазят от нови терористични нападения. Интересното е, че освен Пол никой друг не счете за необходимо да заклейми становището на Тръмп. Нещо повече, аргументирано и без излишни емоции Тед Круз заяви, че действително трябва да бъде ограничена емиграцията от ислямските държави, защото властите в САЩ не са в състояние да направят надеждна проверка на идентичността на пристигащите. Крус, а и другите участници в дебата многократно подчертаха, че ако влязат в Белия дом главната им задача ще е да гарантират сигурността на американските граждани. Интересно впечатление направи Карли Фиорина, която като бивш мениджър на „Хюлет пакард“ заяви, че технологичните гиганти от Силициевата долина могат да сторят много във войната с Даеш. Те обаче трябва да бъдат привлечени от Вашингтон като съюзници, а не като васали, които са принудени да следват държавните разпоредби и да шпионират безогледно всичките си клиенти. В тази посока ясно проличаха привържениците – Кристи, Касик и Буш, в усилията на Вашингтон да убеди обществеността, че строгото криптиране на електронните комуникации работело в полза на борбата с тероризма. Консерваторът Круз и клонящият към либертарианците Пол аргументирано посочиха, че борбата с ислямския екстремизъм не означава, че трябва да бъде загърбено правото на свободно слово, гарантирано от членове 1-и и 14-и на Конституцията на САЩ. Прободен в кръстосването на шпаги по въпроса за емиграцията бе Марко Рубио, който плати за оказаната през 2013 г своя подкрепа за амнистията на президента Барак Обама. С аргументите на цифрите Фиорина изтъкна, че емиграционната политика на предишните администрации е била диктувана не от тесните политически интереси, а от императивите на националната сигурност на САЩ. Тя припомни, че по времето на президента Бил Клинтън от страната са били депортирани 12 милиона незаконни емигранти, а Белият дом на Джордж Буш след това е изпратил у дома 10 милиона души, които не са влезли в САЩ по законния начин. Пак по тази парлива тема Тед Круз заяви, че иска да се наложи строг контрол на границите и подкрепя идеята на Тръмп, да се отцепи граничната бразда с Мексико. „Искам да се вдигне стена, Доналд ще я построи“, заяви сенаторът от Тексас и хвърли поглед към Тръмп. „Ще го сторя“, пое топката Доналд.

Единодушни в критиката си към външната политика на президента Барак Обама в Близкия изток всичките десет кандидати на сцената имаха различен подход към целите на САЩ в района. Круз изтъкна, че една от причините за настъпилия хаос е стремежът на САЩ да смени управляващите режими в района. И той и Тръмп се съгласиха, че Садам Хюсеин, Моамар Кадафи и Башар Асад са ужасни диктатори, но след ликвидирането на Садам и Кадафи, е възникнал вакуум на безвластие, който е отворил сандъчето на Пандора за мюсюлманския екстремизъм. И докато Буш и Пол се изказаха срещу изпращането на войски на САЩ срещу Даеш,с аргумента, че това е работа на арабите, Круз и Касик посочиха, че нова военна намеса е необходима за да се защитят националните интереси на САЩ . В тази връзка Тръмп припомни, че Америка изоставила лидерската си роля в света, защото се е оттеглила от своите отговорности. Вашингтон е загубил тежестта си, защото „е престанал да внушава респект“, посочи той.

Като абсолютен гаф може да се оцени отговорът на Крис Кристи на въпроса, ако в Сирия бъде наложена зона, забранена за полети, като президент той би ли наредил да се свалят руските самолети, които евентуално биха нарушили ограничението. Губернаторът на Ню Джърси заяви, че би издал заповед да бъдат унищожени нарушителите, с което си спечели критиката на почти всички, че това е неразумно тъй като би довело до война с Русия.

При размяната на словесни атаки един от водещите Уолф Блицър за момент загуби контрола и остави Тръмп и Буш да се разправят като на квартална седянка. Доналд отново използва момента да отправи обвинения към брата на Джеб, Джордж Буш заради това, че е започнал войната в Ирак. В тази връзка Касик припомни, че през 2003 г САЩ са използвали цялата нощ на бойната си авиация и са сломили напълно съпротивата на армията на Саддам Хюсеин, докато погрешната стратегия срещу Даеш да се следва „политическа коректност“ е довела до сегашното фиаско във войната срещу тероризма. Цялата десетка бе единодушна в обвинението си по адрес на администрацията на Обама, че се е провалила да улови навреме радикализирането на мюсюлманското семейство, което разстреля 14 души в Сан Бернардино.

В крайна сметка последният дебат на републиканците не дава основание за тържествуване у Доналд Тръмп, който бе счетен за победител в предишните две говорилни. Тръмп остави Буш да го надприказва и в даден момент бе освиркан от публиката. Тед Круз и Марко Рубио се държаха като шампиони и категоричното им представяне вероятно ще им донесе дивиденти в надпреварата за президентската номинация на републиканската партия. Кой ще бъде крайният победител ще стане ясно на Конгреса на Голямата стара партия, който ще се състои от 18 до 21 юли 2016 г в Кливлънд, Охайо.