Еврокомисията разгневи Италия, като поиска при необходимост да се прибягва до сила, за да се снемат пръстови отпечатъци от всички мигранти, предаде АФП.

В доклад на ЕК се настоява "да се положат допълнителни усилия, за да се предостави по-солидна правна рамка за дейностите в центровете за приемане на мигранти, и в частност да се разреши употребата на сила за снемане на пръстови отпечатъци".

"Целта да се вземат отпечатъци от 100% от пристигащите мигранти трябва да бъде постигната без отлагане", изтъкват от Брюксел.

В отговор италианският вътрешен министър Анджелино Алфано заяви, че правната рамка и практиката на Касационния съд вече позволяват употребата на сила за снемането.

Въпросът обаче е особено чувствителен в Италия, където за последните две години пристигнаха над 320 000 мигранти. Тя няма желание да ги задържа на своя територия, като взема отпечатъците им, още повече че програмата за разселване в ЕС реално все още не е започнала да действа.

Според доклада на Комисията 144-ма мигранти са били разселени от Италия в други европейски страни. Европейските партньори са предложили на Рим до хиляда места в рамките на тази програма. 

В понеделник ЕС подаде жалба срещу Гърция, Италия и Хърватия заради некоректното регистриране на пристигащите мигранти. 

По данни на Еврокомисията Гърция е взела пръстови отпечатъци само от около 121 000 от почти половин милион души, пристигнали в страната между 20 юли и 30 ноември.