Не се очакват дискусии по въпроса за удължаване на санкциите срещу Русия на започващата утре среща на върха на ЕС.

Всички страни от съюза са съгласни с необходимостта икономическите санкции да продължат, заяви пред Интерфакс високопоставен чиновник в Брюксел.

Срещата ще продължи два дни.

"Има консенсус между 28-те страни членки", споделя чиновникът, пожелал анонимност.

Според него в Брюксел се ръководят от това, че договореностите от съвета на срещата на върха през март, обвързващи действието на санкциите с пълното спазване на Минските споразумения, оставатв сила.

Председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск се изказа още вчера за реда на продължаването на санкциите. Той направи това в писмо до европейските лидери, в което ги кани да се съберат на утрешната среща. Разглеждането на този въпрос е поръчано на КОРЕПЕР - Комитета на постоянните представители, състоящ се от посланиците в ЕС на страните членки. Това ще стане след края на Съвета на ЕС, вероятно в петък следобед.

Същевременно италианският премиер Матео Ренци заяви днес, че санкциите срещу Русия ще бъдат преразгледани в близките месеци, предаде АФП.

"Предполагам, че нашата линия за връщане към диалога с Русия в крайна сметка ще надделее. Мисля, че пакетът от санкции ще бъде преразгледан. Не в близките дни, но в близките месеци. И това е много важно", каза Ренци.

Миналата седмица КОРЕПЕР не одобри автоматичното продължаване на санкциите. Това става заради Италия, която поиска въбросът да бъде обсъден. Затова вземането на решение бе отложено.

Срокът на действащите сега антируски санкции изтича през януари 2016 г.