През последния четвърт век властва илюзията, че едва шепа държави страдат под тиранична и еднолична власт. Това е красивата лъжа за свободния свят, част от който е и България. Гледайки от дъното на Запада, на нас, българите, сякаш ни доставя ядно удоволствие да попадаме в някакви все по-нещастни класации...

Но фактите говорят друго – над 50 са активните диктатори по света днес. Всички управляват страни, в които се потъпкват човешки права, следват се закони, създадени преди 500 години, и най-същественото – харчат се огромни суми всяка година за удобството и лукса на тези лидери, докато народът им буквално гладува. Ето няколко примера:

 

Робърт Мугабе

Този чернокож герой на Зимбабве е, както много други негови колеги, демократично избран. Поне първия път, през 1980 г., след т.нар. война за независимост в африканската държава. Днес е 90-годишен, и все още твърдо управлява, след като е преизбиран 7 пъти. А тази година извърши няколко големи геройства.

Както "Таймс" съобщи преди два дни, Мугабе сериозно е стегнал колана и е намалил заплатата си – на скромните 4000 долара.

„Тъй като сега са трудни времена, така решихме – че трябва да признаем тежката ситуация в момента“, е обяснението му.

Това, което Мугабе пропуска да спомене, е че средната заплата в страната е 300 долара – т.е. по-ниска и от тази в България. Което може би нямаше да е толкова страшно, ако 80% от населението не бяха безработни.

И въпреки „стягането на колана“ Мугабе всъщност продължава да си харчи спокойно. Всеки месец близо 2 милиона долара отиват за пътуванията му. Живее в малък дворец, на стойност 10 милиона долара. Към 600 000 долара пък излезе купонът за предпоследния му рожден ден. За последния – над милион, което е разбираемо – не всеки ден ставаш на 90.

Миналия месец Мугабе прахоса още няколко милиона за сватбата на любимата си дъщеря. И зимбабвийците не трябва да му се сърдят – тя е единственото му чадо, което не е влизало с грозна, но вярна история в таблоидите.

 

Ким Чен ун

Младият кореец видимо натрупа килограми, откакто е на власт. Колкото и светът да мразеше баща му, Ун го надмина със замах, и удвои годишните харчове за собствен лукс, които възлизат на около 300 милиона долара.

Става въпрос за вкусна храна, разбира се, но и нови Мерцедеси (е не може човек цял живот да се мотае с „Чайка“), луксозни музикални инструменти, и огромни купони за приятелите – преди година дори направи частен театър за хиляда свои най-близки приятели. Знаете как е – сигурен съм, че някои от вас имат толкова другарчета във Фейсбук.

В същото време 2,8 милиона корейци страдат от недохранване. Северна Корея е една от 34-те държави, които разчитат на външни помощи, за да изхранват населението си. 

 

Теодоро Нгуема Мбасого

Президентът на Екваториална Гвинея е един от най-богатите лидери в света. Как е постигнал това? По най-елегантния начин – просто през 2003 г. поема контрола над националната хазна. За доброто на хората, разбира се. Десет години по-късно имуществото му се оценява на над 600 милиона долара.

Всяка година Нгуема и правителството му прибират милиарди от националната петролна дейност – и част от тях дори се харчат за социални помощи! Направо изумително. Е, да, по-голямото парче отива за палати и други луксозни придобивки, въпреки че Екваториална Гвинея е сред най-бедните държави в света.

Но Нгуема е в някаква степен отговорен лидер – по време на управлението му грамотността на населението скача от 13% на 73%. Може би следващото поколение гвинейци ще знаят точно с колко ги мами любимият им лидер.

 

Мсвати III

Негово величество кралят на Свазиленд, за разлика от Ким Чен ун, все още не може да догони баща си. Мсвати има едва 15 жени – което е просто срамно на фона на 125-те, с които Собхуза II е прекарал старините си.

И как да не му съчувстваш! Толкова е тежко да си събереш сериозен харем в Свазиленд. На кралят дори му се е налагало да си отвлича няколко от изгорите. Все пак е още млад – едва на 46. Баща му е събрал впечатляващата си рота за 82 години.

Споменаваме ги, защото не виждаме друга причина този сериозен мъж да харчи толкова пари – например трите основни двореца и няколкото по-малки за всяка отделна жена, които построява през 2004 г. за 15 милиона долара. Премиерският офис на Свазиленд е възмутен, когато това се разчува и обяснява, че всъщност не иде реч за палати, а за „държавни сгради“. Пък и толкова жени просто не се държат на едно място.

Мсвати е известен и с това, че постоянно нарушава собствените си закони. И си плаща глобите, за което. През 2001 г., за да се ограничи разпространението на СПИН, се въвежда традиционно правило за непорочност на младите. Или простичко казано – забраняват се сексуалните контакти с хора под 18-годишна възраст. Мсвати нарушава това правило само два месеца по-късно с 13-тата си жена. И плаща глоба за нарушението. А тя е една крава.