- Все повтаряме: реформа, реформа, реформа, но тя в България не се случва и най-вече – майката на всички реформи, за каквато обявихме съдебната. Какво мислите за последните политически развития в страната?

България има още път да върви и е важно да се ускори движението по този път – заради България, не заради това какво ще се напише в доклада на Европейската комисия. Аз съм винаги настроена да гледам позитивите. В някои реформи има напредък – например в пенсионната. Да видим какво ще стане със здравната – има нагласа, че тази реформа ще се случи. Най-важна за нас си остава съдебната реформа. Защото доверието на хората в справедливостта на обществото, в което живеят, много зависи от това дали те имат доверие на съда. Засега още българите нямат такова доверие. И за да го гласуват, те искат да видят, че магистратите са първите, които демонстрират уважение към закона. Че тези, които са част от системата, дават пример как законът се спазва. Затова е по-важно да има по-откровен разговор по тази тема, да има промени и там, където – особено тези, които са в съдебната система – доказано са нарушили закона – да има ясно демонстрирана обществена воля те да бъдат наказани.

- Но точно това май няма да се случи в момента, защото виждате как примерно по отношение на прокурорската квота се развиха нещата и как част от реформаторите на практика излязоха от властта. Какво мислите за това?

Това е, разбира се, повече от проблем на съдебната реформа. Той показва, че не сме се обединили достатъчно около това какво означава тя за обществото и какво трябва се направи. Тази широка обществена подкрепа все още трябва да се гради. За Комисията е важно реформите да се случват. Не заради Комисията, а заради България.

-Т.е. Вие смятате, че не е достатъчно широка подкрепата за момента?

Притеснението е, че тези реформи вървят, но не са довършени. Хората искат да ги видят довършени, но за да могат да бъдат реализирани, трябва да има обединение в обществото. И това за всички ни е по-важно, защото светът около нас е по-сложен. В последната година България по ред въпроси, вътрешни и външни, зае отговорна, достойна позиция. Хората в страната трябва да знаят това.

- Какво имате предвид?

Например дебатите по бежанската криза и това, което България направи последната година по усвояването на еврофондовете. Ако някой ми беше казал преди една година, че в края на 2015-а България ще се качи на второ място след Чехия по усвояване, не знам дали щях да го повярвам. Защо това е отговорно, не само за българите? Защото, за да се справяме с каквито и да е проблеми, ние имаме нужда икономиката да работи, бизнесът да работи, хората да имат работа. България се старае да се възползва от европейската подкрепа и да насочи развитието в полза на хората в страната. В тази посока трябва да се върви особено по отношение на съдебната реформа – да се увеличи доверието на бизнеса, на гражданите в съдебната система. Това може да се постигне само когато има обединение, обща визия за това къде искаме да бъде страната ни.

- Ще има ли предсрочни избори според Вас в България?

Изборите са част от демократичния процес. Ако има нужда хората да си кажат мнението, ако това е обществената нагласа, ако започне да зацикля работата на правителството, това става необходимост, трябва да се направи. Не е добре, разбира се, една страна да е в състояние на периодична нестабилност. Това не помага. Видяхме го в последната година и половина, че преминаването от едно служебно правителство към друго не помага да се решават проблемите на хората. Затова, ако страната може да върви напред, ако правителството се ползва с подкрепа, не само в парламента, но и в обществото, добре е да върви напред. Но ако има нужда от нова политическа конфигурация, изборите са пътят тя да бъде постигната.  

-----

* Цялото интервю четете в януарския брой на сп. "Клуб Z".