Може ли поставен на избираемо място кандидат да се събуди на 26 май като... неуспял кандидат? Може. На тези избори за представители в Европейския парламент вероятността гражданите да пренаредят някоя листа е много по-голяма от всякога. Точно това накара ДПС да изпрати указание до своите структури: Никакви преференции! Останалите партии не стигнаха чак дотам, но пък и нито една не води кампания, за да разясни на своите избиратели новите им права. Целта е посочените от централите кандидати да бъдат избрани, а гражданите отново да бъдат изолирани от процеса.

Правилата този път са следните: отляво се отбелязва избраната партия, отдясно – предпочитания кандидат. Отляво са квадратчета, отляво са кръгчета. Именно кръгчетата могат да променят играта, защото е достатъчно само 5% от избирателите на дадена партия да са посочили кандидата Драган например и той автоматично минава на първа позиция в листата. Така пише в Изборния кодекс.

ДПС – Д като Делян

Движението за права и свободи издаде изрична повеля никой да не отбелязва преференция в бюлетините, научи Клуб Z от няколко свои източника в партията. Целта е така да бъде предотвратена възможността недоволството в младежката организация (МДПС) да бъде отразено и в бюлетините. Причина за напрежението е поставянето на лидера на МДПС Илхан Кючюк чак на четвърта позиция в листата. Очакванията бяха той да е на едно от т.нар. сигурни три места. Там обаче са Филиз Хюсменова, Делян Пеевски и зам.-министърът на отбраната Неджми Али.

Напрежение създава и неизпълненото обещание на лидера на партията Лютви Местан, който е съобщил пред младежите, че ще постави Кючюк на сигурно място, ако той получи 28 номинации. Номинациите бяха получени, но младежкият лидер не е нито на второ, нито на трето място. Очакванията на някои активисти на ДПС са Кючюк да получи значително количество преференции – ако те са над 5% от гласовете, той ще мине на първо място и съответно ще измести Хюсменова и Пеевски на второ и на трето.

МДПС е натоварено с организацията на изборите в Западна Европа, където работят много български турци, те не са толкова пряко зависими от партията, колкото живеещите в България и биха могли по-лесно да проявят свободомислие. „Младежите в ДПС са като пудели на два крака и няма да посмеят“, коментира друг източник, запознат с партийните дела. Целта на ръководството била по-скоро да мобилизира емигрантите и така да класира четвърти евродепутат. Така и младежкият лидер ще стане евродепутат, и никой няма да помрачи пътя на Делян Пеевски към Европейския парламент. Именно опасността от „помрачаване“ погрешка накара ДПС да промени в последния момент бюлетината и да смени квадратчетата за преференции с кръгчета. А за кръгчетата указанието е „ойсуз“ (от турски език – без глас, не гласувай).

Защо може да тъгува Кунева?

Най-голяма е вероятността преференциалният вот да проработи в Реформаторския блок. Водачът на листата Меглена Кунева е от Движение България на гражданите, докато активисти на ДСБ не крият, че водят кампания за гласуване за втория – техния съпартиец Светослав Малинов. Макар и на последните парламентарни избори ДБГ да получи малко повече от ДСБ, създадената от Иван Костов партия има по-мобилизирани структури и преминаването на 5-процентния праг не може да ги затрудни. Така ако Реформаторите успеят да вкарат един евродепутат, неговото име може и да не е Меглена Кунева. Това разбира се ще породи напрежение в трудно създадената коалиция и това е една от причините лидерът на ДСБ Радан Кънев да заеме символично 15-то място в листата. Така преференциите на привържениците на ДСБ могат да бъдат разделени и листата все пак да остане непроменена.

Страхът от преференциите вероятно накара толкова много партийни лидери да застанат начело на листите за Европарламент – Сергей Станишев в БСП, Волен Сидеров в „Атака“, Валери Симеонов в НФСБ, Николай Бареков в „България без цензура“. Засега единствено в БСП някой е признал, че работи за конкретен кандидат. Преминалият през АБВ на Георги Първанов и завърнал се в Столетницата, Нидал Алгафари открито призова да се гласува преференциално за десетата в червената листа Ия Петкова – Гурбалова, която е член на младежкото движение в БСП.

При всички останали преференцията най-вероятно ще остане само неизползвана възможност в закона. Много по-трудно обаче може да бъде контролиран този процес при парламентарните избори, където има отделни листи за всеки регион. Затова и парламентът предвидливо блокира възможността на избирателите да пренареждат тези листи, като записа в закона, че всички гласове без преференции автоматично ще се броят в полза на първия в листата. Това качи прага за преференция на практика до 50%. Хитро, нали?