Президентът Росен Плевнелиев използва изявлението си за началото на предизборната кампания като възможност да скастри отново управляващите. Той не пропусна да напомни за референдума, който предложи да се проведе заедно с изборите. И чието провеждане все още не е ясно за кога ще бъде насрочено. Все още продължава проверката подписите, дадено да допитването.

"Бяха събрани 570 хил. подписа. Управляващите се правят, че тези подписи и този референдум не съществуват" , каза Плевнелиев.

Според него така са щели да се съчетаят ползите от представителната и пряката демокрация и да се повиши избирателната активност.

Стремежът да се отблъснат масовите избиратели и да се разчита само на твърдите ядра няма да доведе до нищо добро, предрече още президентът.

„Компроматната война, безкрайните скандали, очернянето на опонента не е избор, а цели отдръпване на хората от политиката и гласуването”, посочи още Плевнелиев.

„Традиция е да не мислим за злободневните теми и проблеми, а да търсим отговор на въпроса къде искаме да бъде след 5 години? Важно е да бъдем активен участник в европейския дебат, а не пасивен наблюдател. Българската нация е една от най-проевропейските”, подчерта президентът Плевнелиев. Според него са необходими реалистични послания с ясни аргументи. 

От днес официално започва предизборната кампания. На 25 май за нашия глас ще се борят 15 партии, 6 коалиции и 4 независими кандидати.