България е "надигнала глас" заедно с други страни в дебат за разширяване на подводния газопровод "Северен поток", който свързва пряко Русия с Германия, заобикаляйки главната транзитна към ЕС страна, Украйна, съобщи днес германската канцлерка Ангела Меркел. Темата беше в дневния ред на втория ден на приключила днес среща на върха на ЕС в Брюксел.

Меркел потвърди, че е имала словесен сблъсък с италианския министър-председател Матео Ренци за газопровода, но и по други въпроси. Тя даде да се разбере, че в спора се е намесила и България, т.е. министър-председателят Бойко Борисов, който си тръгна от срещата, без да говори пред журналисти.

ДОНАЛД ТУСК: ЗАЩО "ЮЖЕН ПОТОК" БЕШЕ НЕВЪЗМОЖЕН, А "СЕВЕРЕН ПОТОК" Е ВЪЗМОЖЕН?

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск обаче остро разкритикува "Северен поток -2", посочвайки, че той разширява пазарния дял на "Газпром", концентрира 80 на сто от руските доставки за Европа, изолирайки Украйна и съседните ѝ страни от ЕС, увеличава енергийната зависимост на Европа от Русия и не помага да диверсификацията на източниците. Туск попита и защо "Южен поток" не беше възможен, а "Северен поток-2" е възможен.

"Както знаете, Европейските съвети са известни с обмяната на мнения", каза Меркел. "Италия би желала да им обща схема за застраховане на (банковите) депозити, Италия би желала да участва в "Южен поток", което е много ясно, България също надигна гласа си днес. След това имаше някои възражения също и от Комисията, ако си спомням правилно заради някои търгови процедури и заради Третия енергиен пакет и имахме обмяна на мнения за това, но обикновено намираме съгласие и да има различни мнения аз намирам за нормално".

Борисов по-рано беше обявил, че страната ни, за разлика от седем страни от Централна и Източна Европа, не е против "Северен поток-2", доколкото ЕС я подкрепѝ да направи газовия хъб край Варна и да намери заместител на прекратения от Русия "Южен поток".

Меркел не даде подробности за изказванията на Ренци и Борисов. Преди това тя каза, че Германия е твърдо против идеята за сливане на националните схеми за гарантиране на банковите влогове в единна европейска схема, която Италия иска да се създаде.

Канцлерката посочи, че "Северен поток - 2" е преди всичко бизнес проект, чиито регулаторни и политически аспекти предстои да се разглеждат.

"Вярно е - говорихме за "Северен поток" и пак - за "Южен поток" и аз подчертах, и бях подкрепена от други, че това е преди всичко бизнес предложение, а ние сега трябва да установим необходимите условия за правната рамка. Комисията е в разговори с националните регулатори", каза Меркел. "Но аз казах също, че желаем, и много други се присъединиха към мене, че ние не бива да се кълнем, че Украйна е напълно изключена като транзитна страна, а че Украйна може да играе роля като транзитна страна. Това е политическо желание, което имаме. Сега трябва да видим как ще протекат процедурите за разрешенията и лицензирането".