"Екатерина Захариева трябва да уплътни поста на правосъден министър, за който ГЕРБ нямат човеци". Тази оценка на новоизбрания министър на правосъдието даде Татята Дончева по бТВ.

Според нея Захариева е администратор, който ще слуша пиарите си какво да говори за съдебната реформа и ще се споходи с Цацаров. Дончева не се изказа особено ласково за качествата на новия правосъден министър като юрист. "Тя е завършила Пловдивския университет, две години е работила като адвокат и после става юрисконсулт. Кой адвокат стана юрисконсулт. Никога не е била в съдебна зала, не се е занимавала с такива работи", изброи тя. На реплика, че Христо Иванов също не е имал опит в съдебна зала, Дончева уточни: "Той имаше отношение към този процес, към съдебната реформа".

Според Дончева в ГЕРБ нямало достатъчно компетентни юрист конституционалисти. "Само един Митко Лазаров (председателят на комисията за конституционните промени в НС-б.р.), а той все пак е следователче. Отговорете си сама на въпроса искат ли ГЕРБ реформа", продължи тя.

Дончева продължи да се изказва в рязък стил за способностите на Захариева. "Какво бихте я попитали за съдебната реформа", зададе въпрос водещата Евгения Марчева. "Нищо. Няма никакъв смисъл вас например да питам нещо за АЕЦ "Козлодуй".

"Христо Иванов беше чуждо тяло в кабинета", коментира тя оставката на вече бившия правосъден министър. "От една страна съжалявам, защото е хубаво да има такива хора да ги дърпа напред". Като опозиция тя обаче била доволна от ставащото. Според нея "през последните две седмици ГЕРБ и РБ показаха ясно кой за какво е. ГЕРБ реформираха реформата и я сведоха до нула", смята още Дончева. 

Тя коментира и сложните отношения в Реформаторския блок. 

"Радан не е излязъл в опозиция, в лично качество е излязъл, но дори не можа да осигури Москов да подаде оставка. Няма как да бъдете управляваща опозиция", смята Дончева. Според нея кръстът от създадената ситуация обаче ще го носи не Петър Москов, а цялата партия ДСБ.

Имало международни играчи, които да подкрепят ДСБ да яхнат протеста. Но позиционирането на различни места на Радан Кънев и Петър Москов било проблем. Не може да имаш ездач с един крак, каза Дончева.

Тя сведе оценката си за втория кабинет "Борисов" до две народни поговорки - "Вълкът козината си мени, нравът-не" и "Преоблякъл се Илия, все в тия".

Дончева коментира и планирания от БСП вот на недоверие за здравната политика на кабинета. "За един глупав ход за година и половина не мога да поздравя дори бившата си партия", отсече тя.

Според нея соцпартията има най-ретроградната позиция по въпроса за съдебната система. "Те са защитници на статуквото без даже да го ползват", коментира Дончева.

"Когато ти подкрепяш едно статукво, което не можеш да ползваш и даже може да ти вреди, ти си безумен", отсече тя.