„Кристмас авеню” – така се нарича вероятно най-своеобразният от 13-те кьолнски коледни базари, който се провежда съвсем не за първи път: съществува от 2012-а, така че вече направо може да се говори за традиция. През това време продължава да се „профилира”, което се опитват да направят и останалите 12 – всеки по своему.

Кьолнският коледен гей-базар предлага разнообразна развлекателна програма.

„Конкуренцията стимулира бизнеса” – от тази идея тръгнал навремето организаторът на първия кьолнски коледен гей-базар Томас Фасхауер, твърдо решен да запълни съществуващата пазарна ниша. И днес мелодичните напеви на „Тримата ликьори”, изявите на един от най-известните германски актьори-травестити Лило Вандерс или пък провеждащите се веднъж седмично конкурси за мистър „Кристмас авеню” са нещо, което определено не може да се види по другите коледни базари в Кьолн, но всичко останало си е съвсем в реда на нещата – и изложените плетени шапки и кожени елечета, и сладкишите, и сьомгата, опушвана в пламъци. Нищо извънредно няма и в посетителите – добре дошли са всички без изключение: на поканата са се отзовали и семейства с малки деца, и възрастни двойки, разхождащи кучета, и туристи от Далечния изток.

„Общността на хомосексуалните не иска да се изолира, а да се презентира. Това е нормално”, казва говорителят на организаторите Александър Щикер.

Защо тогава да е специален този базар? Идеята е точно обратната – да не е специален, просто да е малко по-розов и лъскав от останалите, но за пореден път да даде израз на схващането, че гейовете и лесбийките не са по-различни от другите и имат същите права като тях. Мирното съвместно съществуване е напълно възможно, както се вижда в Кьолн не само по Коледа, а атракциите, които организира хомосексуалното общество, са може би даже по-интересни за „другите” – щом всяка година посетителите са около 200 хиляди души. В интерес на истината трябва да се отбележи, че кьолнският гей-базар не е единственият в Германия – негови събратя има и в Мюнхен, Хамбург и Берлин. Но не са така мащабни.

Веднъж седмично на „Кристмас авеню” се организират състезания по красота и остроумие.

Естествено, не всички са очаровани от коледния базар на гейовете – консервативният публицист Мартин Ломан, например, определя „Кристмас авеню” като нещо прекалено и абсурдно. Във Франкфурт пък една от местните партии посреща коледния гей-пазар с доста скептицизъм и подчертава на сайта си, че „без раждането на Исус от Назарет, чийто живот, учение, смърт и възкресение, без християнството в края на декември вероятно би се отбелязвал друг празник, но не и тази Коледа, която познаваме”.

Докато от Кьолнската архиепископия са далеч по-спокойни – този коледен базар се възприема точно като всички останали.