Франк-Валтер Щайнмайер:
Изтича времето да се сложи край на бузумието в Украйна

Клуб Z
Симона Русева

БЕРЛИН - Изтича времето да се сложи край на безумието в Украйна.  Тази категорична позиция на Берлин изложи днес германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер в Тунис, където е на посещение, предадоха германските медии.
Дипломат номер 1 на Берлин призовава и двете страни – Русия и Украйна, както и всички, заинтересовани от слагане край на конфликта, да допринесат за деескалация на напрежението.
Германският социалдемократ предупреждава също, че времето за намиране на мирно решение изтича: “Не остава много време да се сложи край на тази лудост. Сега всички страни са дължни да се върнат към разума.”
Щайнмайер е направил и опит да се спаси от провал споразумението, постигнато преди седмица в Женева, целящо да се намери решение на кризата в Украйна. Той е отправил призив за енергични действия в писмо до шефа на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) Дидие Буркхалтер, както и до лидерите на Вашингтон, Москва, Киев и Европейската комисия. В писмото си Щайнмайер настоява за засилване на посредническата роля на ОССЕ при умиротворяването на Украйна. Според най-висшия германски дипломат организацията, която изпълнява наблюдателна мисия в Украйна, би трябвало да е инициатор за свикване на кръгла маса с участието на страните в конфликта.
Четирите страни, подписали споразумението в Женева – САЩ, ЕС, Русия и Украйна, трябва да предприемат съвместни посещения на високо равнище в кризисните райони и да демонстрират осезаема политическа воля за слагане край на конфликта, смята Щайнмайер.
Той обяви също от Тунис, че още днес ще разговаря по телефона с американския държавен секретар Джон Кери, който пък снощи подложи на остра критика поведението на Москва. Русия не е направила нито една стъпка за сваляне на напражението, смята той. “Изчерпва се възможността за смяна на курса. Ние сме готови да действаме”, изрече Кери. Така той намекна за нови санкции спрямо Русия, без да навлиза в детайли. Ако Кремъл не предприемел незабавни стъпки към деескалация на напрежението, Москва щяла да направи голяма и скъпо струваща грешка. В случай на необходимост световната общност щяла да реагира така, че Русия да плати скъпо.
Германската канцлерка Ангела Меркел също разговаря днес по телефона с Путин, съобщи неин говорител в Берлин. Тя е призовала руския президент да демонстрира открито, че напълно подкрепя решенията отпреди седмица в Женева. 
На 1 и 2 май Меркел ще е на посещение във Вашингтон. Очаква се по време на разговорите й с президента Обама да се обсъдят следващите стъпки спрямо Русия, ако тя не промени курса си. Меркел открито заявява, че е за нови санкции срещу Москва, но в действителност не ги желае, твърдят от обкръжението й.