В ранните часове на 23 декември парламентът на Гърция прие исторически закон - узаконяване на съжителството на еднополовите двойки в страната. Това стана въпреки протестите на опозицията и острите критики на православната църква.

Законът за съвместното съжителство в южната ни съседка всъщност бе приет през далечната 2008 г., но само за хетеросексуалните двойки. През 2013 г. Европейският съд за правата на човека го обяви за дискриминационен.

Премиерът Алексис Ципрас каза по този повод:

"Прекратихме затворен кръг на злепоставяне на държавата с този закон."

А след гласуването обяви:

"Днес разпознаваме правата на всички хора, независимо от техния пол или сексуална ориентация, да живеят заедно и да избират такъв път в живота, какъвто преценят. Да имат равни права, в живота и в смъртта, като всички гръцки граждани."

193-ма депутати от 300-те в парламента подкрепиха промяната.

Законопроектът бе одобрен от социалистите от ПАСОК, центристите от "Потами" и Центристкия съюз. Против обаче бяха десните коалиционни партньори на Ципрас - "Независими гърци". Техният лидер и министър на отбраната Панос Каменос не се яви за вота.

Очаквано, гръцката православна църква се обяви срещу промяната в закона. В протест срещу това пред парламента снощи сред голяма група протестиращи застанаха и двама младежи, облечени в свещенически одежди, и се целунаха пред плакат с надпис "Любовта не е грях".

Противно на информацията в някои медии обаче, законът не дава право на хомосексуалните да сключат брак, нито да осиновяват деца, и не включва същите права за пенсия, труд и данъчни облекчения, които получават хетеросексуалните двойки.

"Можем да кажем, че това е една много малка стъпка в сравнение с огромните неравенства, пред които се изправят LGBTQ+ хората в Гърция", заяви пред журналисти активистът Димитра Кирилоу.

Против бяха и от Комунистическата партия, както и Крайнодесните от "Златна зора".

"Ние считаме, че институцията на семейството е нещо естествено, нещо, благословено от нашата религия от Гръцката църква", заяви лидерът на радикалните Никос Михалолиакос.

С това държавите в ЕС, които позволяват на гей двойките да живеят в официално съвместно съжителство, се увеличиха с една. Те вече са много - 19 от 28-те държави-членки. В 12 от държавите в ЕС е законен и бракът между хора от един пол.