Пазарджишкият религиозен лидер Ахмед Муса Ахмед е част от международна група, разпространяваща идеите на "Даеш" ("Ислямска държава").

Това се казва в доклад от австрийския град Грац, предаде БНР. Той е получен в Окръжната прокуратура в Пазарджик по договор за международна правна помощ.

Докладът бе представен днес пред Окръжния съд в Пазарджик, който разглежда исканията за промяна на мерките за неотклонение на Ахмед Муса и още 11 от подсъдимите за проповядване на радикален ислям и разпространение идеите на "Даеш".

Останалите трима обвиняеми по делото бяха освободени преди месеци с парична гаранция заради здравословни проблеми. 

Според документа Ахмед Муса Ахмед бил в пряка връзка с местния ръководител на ислямската структура в Австрия. В момента последният е обвиняем по аналогично дело за разпространяването на радикален ислям в Австрия. 

За период от осем месеца между 2013 и 2014 г. Ахмед Муса е посещавал 10 пъти основната терористична клетка в Грац. Той контактувал лично с тамошния ръководител Дахмид. Двамата поддържали връзка и с ислямското звено в германския град Кьолн. Според обвинението става дума за международна организация. 

Днес адвокатите поискаха да не се дава ход на делото, тъй като искането им за замяна на постоянния арест в по-лека мярка е внесено преди връщането на делото в досъдебна фаза. 

Преди дни съдия Кристина Пунтева от Окръжния съд в Пазарджик за трети път върна делото на прокуратурата заради допуснати съществени нарушения на процесуалните правила, довели до ограничаване на процесуалните права на 8 от 14-те обвиняеми. Магистратите обаче не уважиха иска, тъй като срокът на разпореждането за влизане в сила на това не е изтекъл. Близките на задържаните пък протестираха, че мярката "постоянен арест" се е превърнала в наказание, за което няма доказателства.