Смогът в Пекин достигна рекордни нива, което принуди Китай да обяви "червена тревога" в града преди две седмици - най-високото състояние на тревога, неизползвано досега. Много от жителите на 21-милионния град обаче са открили допълнително, спасително решение - флакони с въздух от Скалистите планини в Канада, съобщи Би Би Си.

ПЕКИН ЗА ПРЪВ ПЪТ ПОД "ЧЕРВЕНА ТРЕВОГА"

Силно замърсеният въздух в най-индустриализираните райони на Китай вече не е просто неприятна част от ежедневието - има страховит скок на заболяванията на дихателната система в града. Малка канадска компания обаче предлага нужната глътка свеж въздух, макар и на сериозни цени.

7,7 литровият стандартен флакон с въздух от Националния парк Банф в Скалистите планини струва около 100 юана. Това са над 27 лева, или около 50 пъти повече от цената на бутилка минерална вода в Китай.

За разлика от шеговитите торби от Родопите, които преди време бяха продавани на абсурдни цени в eBay, флаконите на канадската компания успяват да задържат планинския въздух дори през дългия път до Китай.

Не е ясно обаче доколко малко свеж въздух може да спре ужасяващите последици от гъстия пекински смог.

Може би и на софиянци ще им се наложи скоро да си купуват флакони, след като се разбра, че столицата ни е с най-мръсния въздух в Европа?