Испания може дълго време да няма правителство заради резултатите от парламентарните избори на 20 декември.

Същите тези резултати могат да причинят нова криза в страната.

В Общинския съвет на Мадрид обаче знаят, че има много по-важни проблеми за решаване. Мнозинството в ОС прие през седмицата решение да преименува 30 улици с франкистки названия, съобщи в. "Ел Мундо".

Сред нарочените за прекръстване е и "Генерал Асенсио Кабанияс". Това е една от трите улици, на които се намира къщата на последния български цар (1943-1946) и експремиер (2001-2005) Симеон Сакскобургготски.

Решението за преименуването бе взето въз основа на член 15 от приетия през 2007 г. Закон за историческата памет. Той препоръчва градските власти в Испания да помислят дали улици, площади и други обществени места трябва да продължат да носят имена на хора, участвали в бунта на Франсиско Франко, предизвикал гражданската война през 1936-1939 г., и в репресиите на продължилата до 1975 г. диктатура.

В мадридския Общински съвет мнозинството е на левицата след местните избори през май. Там преобладават представителите на Испанската социалистическа работническа партия (ИСРП), лявото движението "Аора Мадрид" ("Мадрид сега") и партия "Сиудаданос" ("Граждани") - смесица между социалдемократическата и либералната идеологии.

Преименуването ще бъде първият видим успех на радикалната левица "Подемос". На местните избори преди 7 месеца нейни представители участваха във вота от името на различни движения. Новата столична кметица Мануела Кармена е точно от тази партия, макар да влезе от листата на "Аора Мадрид".

Салвадор Дали е бил награден с орден от Франко. Снимки Уикипедия

За щастие на Симеон Сакскобургготски, официалният му адрес няма да бъде променен. Той е бул. "Авенида дел Вайе" номер 3. Задният вход на дома му е от ул. "Генерал Родриго". А между тези две улици е нарочената за преименуване "Генерал Асенсио Кабанияс".

Според лявото мнозинство в Общинския съвет на Мадрид генерал Карлос Асенсио Кабанияс. Той е един от най-приближените на Франко и е бил подполковник под негово командване в Испанско Мароко, където започва бунтът на фалангистите. Щом те стъпват в континенталната част и превземат Севиля, Асенсио Кабанияс повежда колоната оттам към Мазрид и се отличава в превземането на Бадахос, Толедо и Талавера де ла Рейна. Издига се до генерал.

Както е тръгнало, може след време да бъде преименуван и стадион "Сантяго Бернабеу".

Преименуването може да засегне дори хора като гениалния художник Салвадор Дали и футболния деятел Сантяго Бернабеу, отбелязва "Ел Мундо". Изданието описва 130 улици в испанската столица, които могат да бъдат обявени за "франкистки".

Художникът, чието пълно име е Салвадор Доминго Фелипе Хасинто Дали и Доменек, е подкрепил бунта на Франко, тъй като е бил противник на Републиката, но не и монархист. Но по време на гражданската война е живял в САЩ. Генералисимусът награждава през 1964 г. художника с Големия кръст на католическата кралица Исабел. Днес името на Дали носи един площад в Мадрид.

Сантяго Бернабеу, чието име носи стадионът на "Реал" (Мадрид), се сражава в редовете на фалангата по време на гражданската война. Той е най-знаменитият футболен президент не само в Испания, но и в света. Управлява кралския клуб от 1943 г. до смъртта си през 1978 г. Той превръща "Реал" в най-силния отбор в света. по негово време той става 6 пъти европейски шампион, като пет от титлите са поредни. Този рекорд не е повторен от никого. Стадионът е наречен в негова чест приживе, още през 1955 г. Но такива изключения се допускат по целия свят. Освен стадиони, на живи хора се кръщават самолети, кораби и летища.

Сантяго Бернабеу превърна "Реал" (Мадрид) в най-силния отбор в света.

И Дали, и Бернабеу умират след края на франкизма. Площадът, носещ името на художника, е кръстен на него посмъртно. Сред нарочените за скорошно преименуване 30 обекта обаче не фигурират тези, които носят имената на двамата.