По публикация на "Ди Велт" със съгласието на авторката и редакцията на "Ди Велт":

"Ирина Бокова, една от кандидатките за най-висшия пост в ООН с най-големи шансове за успех, е разкрасила автобиографията си", твърди журналистката Щефани Болцен на страниците на германския вестник "Ди Велт". "В официалната си автобиография Бокова се представя като бивша външна министърка на България. Според разследване на "Ди Велт" обаче, 63-годишната българка никога не е ръководила външното министерство в родината си", пише тя.

Бокова не е избирана за външен министър

От публикацията става ясно, че това се потвърждава и от официалните отговори, получени след запитване на "Ди Велт" от българския парламент и българското външно министерство.

"Госпожа Ирина Бокова никога не е била избирана от българския парламент за външен министър на страната съгласно изискванията на Конституцията. От юридическа гледна точка, заеманият от госпожа Бокова пост е бил "изпълняващ длъжността външен министър на България", се казва в становището на външното министерство в София.

"Госпожа Бокова де факто въобще не е можело да бъде избрана за външен министър, защото през ноември 1996 оставката на външния министър Георги Пирински изобщо не беше внесена в парламента от тогавашния министър-председател Жан Виденов", се казва в становище на Народното събрание. "Поради тази причина парламентът не е разглеждал и не е гласувал оставката на г-н Пирински като министър на външните работи", се казва в писмо, подписано от парламентарната председателка Цецка Цачева.

"Ди Велт" посочва, че през декември 1996 Жан Виденов депозира оставката на ръководеното от него правителство, а през февруари 1997 управлението на страната бе поето от служебен кабинет. Външният министър в това служебно правителство Стоян Сталев, който е и бивш български посланик в Бон, казва пред "Ди Велт", че Ирина Бокова никога не е била външен министър.

Станала е грешка

От кабинета на госпожа Бокова са потвърдили за "Ди Велт", че в периода август 1996 - март 1997 Ирина Бокова е била и.д. (временно изпълняващ длъжността) външен министър. Грешката в официалната ѝ автобиография, публиквана на уебстраницата на ЮНЕСКО през 2009, е била отстранена чрез добавянето на съкращението "и.д." пред думите "външен министър". От екипа на Ирина Бокова са благодарили на редакцията на германския вестник за това, че са обърнали внимание на този "пропуск" в автобиографията на генералния директор на ЮНЕСКО.

Дойче веле