В навечерието на Коледа социалните мрежи започват да се пълнят със снимки и постове за предстоящия семеен празник. Но те не са най-подходящото място, на което да обявим къде ще прекараме следващите дни. Съветът е на столичната полиция, но важи с пълна сила и за останалите по-големи градове на страната, заради традиционно увеличаващия се брой на кражбите в този период на годината.

Всеки, който "чекне" местонахождението си във Фейсбук или сподели в Туитър къде ще очаква подаръците на Дадо Коледа, е потенциална мишена за престъпниците, категорични са експертите.

"Крадците най-често правят предварително наблюдение, проучване на адресите, на които искат да извършат кражби. Наблюдават пощенските кутии, дали свети в дома. Ако хората остават в жилището да свети денонощно, прави впечатление и за крадците това е знак, че жилището е необитаемо", обясни шефът на отдел "Криминална полиция" в СДВР Николай Хаджиев.

Ако ни се налага да пътуваме, полицаите съветват да се обърнем за съдействие към съседите, които ще си останат вкъщи по празниците. Те биха могли редовно да прибират купищата хартиени брошури от пощенската ни кутия или дори да "симулират" присъствие в дома ни, като влизат от време на време да запалят лампите вечер. По този начин със сигурност ще заблудят крадците, че поне един представител на домакинството си е вкъщи.

Другият вариант е семейството да се сдобие с автоматичен токопрекъсвач, който периодично да пали оветлението в дома. Продават се в магазините за електротехника, но са сериозна инвестиция. Цените им се движат между 180 и 220 лв., но излизат на сметка, ако вещите в домакинството ни са скъпи. В крайна сметка можем да си намерим и куче, което да оставим на вода и суха храна за няколко дни, за да гони недоброжелателите.

В последните години предмет на кражба стават предимно оставените в жилищата пари, накити от благороден метал и компактната техника – видеокамери, мобилни телефони, преносими компютри, цифрови фотоапарати. При напускане на дома за празниците парите и ценните вещи не бива да бъдат оставяни в жилището, без съответните мерки за сигурност, съветват от СДВР. Всички врати и прозорци трябва да са плътно затворени и в никакъв случай ключовете от жилището да не се оставят под черджето.