Руският олигарх Михаил Ходорковски допусна, че може да поиска политическо убежище във Великобритания.

Той заяви това, след като властите в Швейцария намекнаха, че могат да го предадат на Русия.

"Те са полудели", каза Ходорковски по адрес на руските власти в ексклузивно интервю за Би Би Си.

То бе дадено часове, след като московски съд го арестува задочно и го обяви за международно издирване. Бившият затворник е обвинен в поръчване на убийствата на кмет и свой бизнес-конкурент през 1998 г. В петък пък властите обискираха жилищата на активисти на оглавяваната от него фондация "Отворена Русия".

"Обиски у съседите на тези, които в момента на престъплението са били на по 10 години. Закон, разрешаващ стрелбата по бременни и деца на каквато и да било възраст. Какво още трябва в качеството на доказателство?. Задочен арест на този фон изглежда нормално. И най-вече безопасно за околните", каза Ходорковски в подкрепа на твърдението за полуделите руски власти.

Сега той проучва различни възможности. Една от тях е да поиска политическо убежище във Великобритания. Олигархът обаче засега не е готов да говори по този въпрос.

Властите в Швейцария заявиха, че могат да разгледат искането на Русия за неговото екстрадиране. Но това може да стане, ако правата му бъдат спазени, заяви Фолко Гали от правосъдното министерство в Берн.

Същевременно стана ясно, че преди два месеца Ходорковски се е преместил заедно с жена си и децата си от Швейцария във Великобритания. Новината съобщи в. "Цюрхер унтерлендер". Семейството живее вече в Лондон.

Олигархът получи убежище в Швейцария, след като бе освободен от затвора в Русия в края на 2013 г.